ΑΘΗΝΑ
02:55
|
25.04.2024
Καταργήθηκαν 42 επιτροπές με εκατοντάδες μέλη σύμφωνα με δημοσίευμα της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, κατήργησε 42 συμβουλευτικές επιτροπές στο Πεντάγωνο με εκατοντάδες μέλη, στο πλαίσιο μιας επιθετικής εκκαθάρισης όσων διορίστηκαν προς το τέλος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Υπόμνημα του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, αποκαλύπτει ότι ο Λόιντ Όστιν έχει δώσει εντολή για μια ριζική επανεξέταση και προσαρμογή όλων των συμβουλευτικών επιτροπών του Πενταγώνου. Μάλιστα, προς το παρόν έχουν ανασταλεί όλες οι υπηρεσίες αυτών των επιτροπών και έχουν απολυθεί όλα τα μέλη τους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στόχος του απόστρατου στρατηγού Λόιντ Όστιν είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανανέωση των στελεχών του Πενταγώνου μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και το έργο των επιτροπών να ευθυγραμμιστεί με “τις πιο επείγουσες στρατηγικές μας προτεραιότητες και με την Εθνική Στρατηγική Άμυνας”.

Το υπόμνημα, το οποίο φέρεται να εστάλη από τον Λόιντ Όστιν το περασμένο Σάββατο αναφέρει: “Ως μεταβατικό βήμα, ζητώ την άμεση αναστολή των εργασιών όλων των συμβουλευτικών επιτροπών μέχρι την ολοκλήρωση της αναθεώρησής τους. Επίσης ζητώ το αργότερο στις 16 Φεβρουαρίου του 2021 να έχει τερματιστεί η υπηρεσία όλων των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών και υποεπιτροπών του υπουργείου Άμυνας”.

Οι σύμβουλοι του Πενταγώνου προσφέρουν τις υπηρεσίες της σε μια σειρά από τομείς, όπως επιχειρηματικές πρακτικές, σε θέματα πολιτικής αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Αν και κάποιοι συμμετέχουν αμισθί στις επιτροπές, αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε στην ιστοσελίδα “USA Today” ότι το ετήσιο κόστος αυτών των συμβούλων ανέρχεται σε “αρκετά εκατομμύρια δολάρια”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο πριν από το τέλος της θητείας του φρόντισε να διορίσει πολλά νέα μέλη σε αυτές τις επιτροπές, ανάμεσά τους ο απόστρατος ταξίαρχος Άντονι Τάτα, ο οποίος το 2018 είχε αποκαλέσει “τρομοκράτη ηγέτη” τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τάτα τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Αμυντικής Πολιτικής στις 19 Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα της προεδρίας του Τραμπ. Ο διορισμός του Τάτα δεν εγκρίθηκε από τη Γερουσία λόγω των πολλών αμφιλεγόμενων αναρτήσεων του απόστρατου ταξίαρχου στο Twitter.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπουργός ανησύχησε βαθιά με τον ρυθμό και την έκταση των πρόσφατων αλλαγών. Του δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσει τον ευρύτερο σκοπό αυτών των επιτροπών”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή μέσα από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η απόφαση του Όστιν δεν θα επηρεάσει τουλάχιστον δύο από τους πιο γνωστούς συνεργάτες του Τραμπ: τον Σον Σπάισερ, τον πρώην εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου που διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ναυτικής Ακαδημίας και την Κέλιαν Κόνγουεϊ, η οποία είναι πλέον μέλος του Συμβουλίου της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μεταξύ, η Γερουσία ενέκρινε σήμερα τον διορισμό του Αλεχάντρο Μαγιόρκας στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, αξίωμα που του δίνει τη δυνατότητα να επιβλέπει μεταξύ άλλων και τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Μαγιόρκας είναι ο πρώτος ισπανόφωνος που αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών. Ο 61χρονος Μαγιόρκας, γόνος Κουβανών προσφύγων, γεννήθηκε στην Αβάνα.

Πηγή: RT News, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα