ΑΘΗΝΑ
10:29
|
20.04.2024
Οικολόγοι σ' όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το βουνό από μάσκες, γάντια που παίρνουν την άγουσα για τις θάλασσές μας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα αποτέλεσμα του κορονοϊού ήταν η αύξηση των νοσοκομειακών και ευρύτερα υγειονομικών αποβλήτων, αλλά και της προσοχής που αποδίδεται σε αυτά. ‘Όπως σημειώνουν σε σχετικό άρθρο τους οι New York Times το αμερικανικό σύστημα περίθαλψης παράγει περί τα 14 κιλά αποβλήτων ανά κρεβάτι και ημέρα και αντιπροσωπεύει το 10% των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου της χώρας. Έτσι, η αντιμετώπιση του κορονοϊού κινδυνεύει να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στη δημόσια υγεία.

Ταυτόχρονα, οικολόγοι σε όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το βουνό από μάσκες, γάντια και δοχεία αντισηπτικού που παίρνουν την άγουσα για τις θάλασσές μας απειλώντας τες πολύ σοβαρά.

Ένας από τους λόγους που εξηγούν αυτά τα υψηλά μεγέθη αποβλήτων είναι η στροφή προς μη επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, μιας χρήσεως, που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία και εντάθηκε εδώ και ένα χρόνο λόγω του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού, συμβάλλοντας με τη σειρά του στην κλιματική αλλαγή.

Με τον κορονοϊό αυξήθηκαν θεαματικά οι ποσότητες προστατευτικών υλικών, όπως μάσκες, που κατέληξαν στα σκουπίδια των μεγαλουπόλεων και τους ωκεανούς. ‘Όπως πάμε σε λίγο θά ‘χουμε περισσότερες μάσκες παρά μέδουσες στη θάλασσα, παρατήρησε ένας Γάλλος οικολόγος στο Facebook.

Δισεκατομμύρια μάσκες (που συχνά περιέχουν πλαστικά όπως πολυπροπένιο), γάντια και μπουκάλια από αντισηπτικό υγρών, με χρόνο ζωής 450 χρόνια, απειλούν τώρα να προστεθούν σταδιακά στη σοβαρότατη απειλή που συνιστούν τα πλαστικά των θαλασσών. Αυτές οι μάσκες είναι μια οικολογική ωρολογιακή βόμβα με σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικολογική κατάσταση του πλανήτη, έγραψε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο πολιτικός από την Κυανή Ακτή Éric Pauget, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασε και η οργάνωση OceansAsia από το Χονκ Κονγκ, που ανακάλυψε στα νησιά Σόκο, “στο μέσο του πουθενά”, δεκάδες χρησιμοποιημένες μάσκες. Όταν πολλαπλασίασε τους ελέγχους σε παραλίες, βρήκε παντού μάσκες. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτονται στους βυθούς μικρο-πλαστικά σε μεγαλύτερες ποσότητες από οποτεδήποτε άλλοτε. Σημειωτέον ότι συχνά οι φώκιες και τα δελφίνια εκλαμβάνουν τα πλαστικά ως τροφή και πεθαίνουν καταπίνοντάς τα.

Προς το παρόν η προσοχή των γιατρών και των υγειονομικών υπευθύνων έχει εστιασθεί κυρίως στην αντιμετώπιση των άμεσων απειλών λόγω του κορονοϊού. Η κρίση όμως αυτή έχει επίσης συμβάλλει στην πιο έντονη, σε βάθος συνειδητοποίηση και του συνόλου των προβλημάτων που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, και ιδίως του ότι είναι το γενικό επίπεδο υγείας μιας κοινωνίας και των σχέσεών της με τη φύση που, εν τέλει, καθορίζει και τη δυνατότητά της να αντισταθεί σε μια “επίθεση”, όπως αυτή της Covid-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα