Αμερικανικό αντιτορπιλικό πλοίο διέσχισε σήμερα Πέμπτη (4/2) το Στενό της Ταϊβάν για πρώτη φορά από την ανάληψη της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Έβδομου Στόλου, τo αντιτορπιλικό USS John S. McCain πραγματοποίησε περιπολία ρουτίνας στο στενό που χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα.
Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία συνηθίζουν να διασχίζουν στο Στενό της Ταϊβάν, η οποία σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία αποτελεί “αποσχισθείσα επαρχία” της.
Η Κίνα θεωρεί ότι ο πλους ξένων πλοίων στο Στενό αποτελεί παραβίαση της εδαφικής της κυριαρχίας, τονίζοντας ότι αυτές οι κινήσεις “παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μιας Κίνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους καθώς και άλλες 16 χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Ταϊβάν, θεωρούν ότι η θαλάσσια αυτή ζώνη ανήκει στα διεθνή ύδατα.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε πωλήσεις πέντε προηγμένων εξοπλιστικών συστημάτων συνολικής αξίας 5 δισεκ. δολαρίων στην Ταϊβάν, κλιμακώνοντας την πίεση στην Κίνα.
Το Πεκίνο απάντησε στις πωλήσεις με κυρώσεις κατά τεσσάρων αμερικανικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. ζητώντας από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και να διακόψουν τους στρατιωτικούς δεσμούς μαζί της.
Ωστόσο, ο πλους του USS John S. McCain κατά την ανακοίνωση του Έβδομου Στόλου “αποδεικνύει την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μία ζώνη ανάμεσα στο Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ελεύθερη και ανοικτή”.
“Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πετούν, πλέουν και επιχειρούν παντού όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο”, τονίζεται επίσης, στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τον πλου του αμερικανικού αντιτορπιλικού χωρίς να δημοσιεύσει την ονομασία του. Ανακοίνωσε δε ότι δύο αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη και ένα καταδιωκτικό πέταξαν την Δευτέρα κοντά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.
Αναλυτές θεωρούν ότι η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι στο υψηλότερο σημείο της από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.