ΑΘΗΝΑ
04:18
|
04.05.2024
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Ντομινίκ Ονγκουέν, πρώην διοικητή της οργάνωσης “Στρατός Αντίστασης του Κυρίου” της Ουγκάντας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην διοικητής της ένοπλης οργάνωσης της Ουγκάντας “Στρατός Αντίστασης του Κυρίου” (LRA) Ντομινίκ Ονγκουέν καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Είναι το πρώτος μέλος της εν λόγω διαβόητης οργάνωσης που οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ποινή του Ονγκουέν δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Ο επικεφαλής της ένοπλης οργάνωσης κρίθηκε ένοχος για 61 από τις 70 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που απαγγέλθηκαν σε βάρος του. Επίσης για πρώτη φορά το ΔΠΔ καταδίκασε κάποιον για καταναγκαστική εγκυμοσύνη.

Το κατηγορητήριο σχετίζεται με επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Ντομινίκ Ονγκουέν και το LRA σε τέσσερα στρατόπεδα εκτοπισμένων πολιτών της Ουγκάντας. Περισσότερα από 4.000 θύματα αυτών των επιθέσεων κατέθεσαν ενώπιον του ΔΠΔ.

Ωστόσο, ήταν μια ιδιαίτερη υπόθεση καθώς ο Ντομινίκ Ονγκουέν παρουσιάστηκε ως θύτης και θύμα των περιστάσεων. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έπεσε θύμα απαγωγής από τον LRA και έγινε παιδί στρατιώτης καθώς δεν είχε άλλη επιλογή. Πρόσθεσε ότι με τα χρόνια ανήλθε στην ιεραρχία της ένοπλης οργάνωσης μέχρι που έγινε υποδιοικητής του αρχηγού του LRA, Ζοζέφ Κονί.

Ο συνήγορος του Ντομινίκ Ονγκουέν δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση ενώ τόνισε ότι η ετυμηγορία ήταν αναπάντεχη και “έσκασε σαν βόμβα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα