ΑΘΗΝΑ
07:31
|
17.05.2024
Από τις πλέον κρίσιμες η αυριανή σύσκεψη των ειδικών για την πανδημία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχεί και προβληματίζει τους ειδικούς η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που παρατηρείται εδώ και δύο ημέρες σε όλη τη χώρα. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα στοιχεία “όχι απλώς ανησυχητικά, αλλά καταστροφικά”.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σύψας χαρακτήρισε την αυριανή σύσκεψη των ειδικών από τις πλέον κρίσιμες και διαβεβαίωσε πως “θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα”.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως ήταν κάτι που είχε προαποφασιστεί, ωστόσο, διευκρίνισε πως “υπάρχει ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας”. Ερωτηθείς για το εάν τίθεται ζήτημα κλεισίματος των σχολείων ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σημείωσε: “Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν. Τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία”.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της Παρασκευής θα πέσει και το ζήτημα της επιβολής ολικού λοκντάουν, όπως επιβεβαίωσε. “Η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια. (…) Είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί” είπε, υπογραμμίζοντας πως “δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά”.

Τέλος, για τη λογική του “ακορντεόν”, ο κ. Σύψας επανέλαβε πως “το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το ακορντεόν, γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός”.

Βατόπουλος: Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς

“Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών”, δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. “Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς” είπε εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημίας απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις. Ο καθηγητής πάντως παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Πηγή: ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα