ΑΘΗΝΑ
19:31
|
25.04.2024
Δηλητηρίαζαν με κωνοτοξίνες τους αντιπάλους του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εφετείο του Σαντιάγο καταδίκασε πέντε πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ για τη δηλητηρίαση επτά πολιτικών κρατουμένων τον Δεκέμβριο του 1981 στις κρατικές φυλακές της Χιλής.

Οι εν αποστρατεία στρατιωτικοί Εντουάρντο Αριαγάντα, Σέρχχιο Ροσέντε, Χοακίν Λαραΐν και Χάιμε Φουενσαλίντα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 ετών για τον θάνατο των Βικτόρ Κορβαλάν και Έκτορ Πατσέκο.  Οι πρώην στρατιωτικοί αναμένεται να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας πέντε ακόμα κρατουμένων.

Οι καταδικασθέντες πρώην πράκτορες και βασανιστές της Χούντας του Πινοτσέτ χορηγούσαν στα θύματά τους κωνοτοξίνες, ένα από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια που έχουν ποτέ παραχθεί.

Οι δικαστικές αρχές απέδειξαν κατά την ακροαματική διαδικασία ότι οι πραγματικές προθέσεις των πρώην πρακτόρων ήταν να δηλητηριάσουν τον επικεφαλής του Επαναστατικού Αριστερού Κινήματος (MIR) Γκιγιέρμο Ροντρίγκες και τρεις συναγωνιστές του. Οι επαναστάτες, οι οποίοι μοιράζονταν το κελί τους με τους Κορβαλάν και Πατσέκο, κατάφεραν να αναρρώσουν μετά την κατανάλωση του ποτισμένου με δηλητήριο γεύματός τους στις φυλακές.

Σε δέκα χρόνια φυλακής καταδικάστηκε και ο τότε επικεφαλής των σωφρονιστικών υπαλλήλων Ρόναλντ Μπένετ με την κατηγορία του συνεργού σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  

Η δηλητηρίαση των κρατουμένων έγινε στο πλαίσιο αποστολής της διαβόητης μυστικής αστυνομίας (DINA) της δικτατορίας της Χιλής. Σύμφωνα με το Εφετείο στόχος της αποστολής ήταν η “εξουδετέρωση των αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος χωρίς να γίνει αντιληπτή”.

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα