ΑΘΗΝΑ
16:23
|
18.05.2024
Οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν στην απελευθέρωση του δημοσιογράφου Μαχμούντ Χουσέιν, μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν στην απελευθέρωση του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, Μαχμούντ Χουσέιν, μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Reuters.

Ο Χουσέιν βρισκόταν υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης από τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς θεωρούνταν ύποπτος ότι “μετέδωσε ψευδείς ειδήσεις”, επεσήμανε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δικαστήριο είχε ζητήσει την υπό όρους απελευθέρωσή του τον Μάιο του 2019, όμως μία εβδομάδα αργότερα απαγγέλθηκαν εναντίον του Χουσέειν και άλλες κατηγορίες και παρέμεινε υπό κράτηση.

Ο Μαχμούντ Χουσέιν, ένας Αιγύπτιος που εργαζόταν στην έδρα του al Jazeera στην Ντόχα, συνελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, τρεις ημέρες μετά την άφιξή του στην Αίγυπτο όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την οικογένειά του.

Η Αίγυπτος ήταν μία από τις αραβικές χώρες οι οποίες τον Ιούνιο του 2017 διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το, μεταξύ άλλων, ότι στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία το Κάιρο έχει χαρακτηρίσει “τρομοκρατική” οργάνωση. Οι σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν στις 20 Ιανουαρίου.

Το καθεστώς του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στην εξουσία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή από τον στρατό το 2013 του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανήκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δέχεται συχνά επικρίσεις από ΜΚΟ ότι φιμώνει κάθε αντιπολίτευση και αρκετοί οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν την Αίγυπτο ένα από τα πλέον αυταρχικά καθεστώτα.

Μάλιστα στο φως έχουν έλθει τα προηγούμενα χρόνια καταγγελίες για αρπαγές και εξαφανίσεις αντιφρονούντων, ακόμη και έφηβων.

Το Κάιρο αρνείται τις κατηγορίες και διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, ενώ προτάσσει τον κίνδυνο αστάθειας της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται στη Νέα Καληδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα