ΑΘΗΝΑ
09:41
|
25.04.2024
Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο ανακάλεσε την άδεια του κινεζικού δικτύου ισχυριζόμενο ότι το περιεχόμενό του ορίζεται από το ΚΚ της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με την The Telegraph το Ηνωμένο Βασίλειο απέλασε τρεις Κινέζους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στη χώρα με δημοσιογραφικές βίζες με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Η εφημερίδα μάλιστα, ισχυρίζεται, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο ότι οι δημοσιογράφοι ήταν αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών του κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας κι ότι παρίσταναν τους δημοσιογράφους κινεζικών πρακτορείων ειδήσεων.

“Οι πραγματικές ταυτότητές τους αποκαλύφθηκαν από την MI5 (τη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας) και κατόπιν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Κίνα”, αναφέρει η Telegraph.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τονίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες της The Telegraph από δικές του πηγές.

Και οι τρεις δήλωσαν ότι εργάζονται για τρία διαφορετικά κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων και ότι είχαν φτάσει στη χώρα τους τελευταίους 12 μήνες, σημείωσε επίσης η πηγή, χωρίς να διευκρινίζει ποια ήταν αυτά τα μέσα ενημέρωσης.

Η εξέλιξη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο όξυνσης των οικονομικογεωστρατηγικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας. Το κλίμα των διμερών σχέσεων επιδεινώθηκε μετά την επιβολή από την Κίνα του νόμου περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. Η Βρετανία απαντώντας, μπλόκαρε τη Huawaei από τα εγχώρια 5G δίκτυά της ακολουθώντας την αμερικανική γραμμή και ισχυριζόμενη ότι το πράττει για θέματα ασφάλειας.

Την Πέμπτη (4/2), στον απόηχο των συλλήψεων των τριών Κινέζων δημοσιογράφων, το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο ανακάλεσε την άδεια του κινεζικού δικτύου ειδήσεων CGTN, ισχυριζόμενο ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία και ότι η ειδησεογραφική γραμμή του ορίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι η κάτοχος της άδειας λειτουργίας της CGTN, Star China Media Ltd, δεν απέδειξε ότι είχε συντακτική εποπτεία στο ειδησεογραφικό περιεχόμενο του δικτύου και ότι μια προτεινόμενη μεταφορά σε άλλον όμιλο ΜΜΕ θα το διατηρούσε ακόμη συνδεδεμένο με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης το CGTN έχει χαρακτηριστεί ως κρατικός φορέας και όχι ως ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης.

Πηγές: france24, The Telegraph, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα