ΑΘΗΝΑ
04:27
|
25.04.2024
Εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας η υπόθεση Ναβάλνι, διεμήνυσε ο Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζοζέπ Μπορέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πιθανότητα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για το ζήτημα του Αλεξέι Ναβάλνι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ένωσης, ωστόσο, η Ρωσία αναγκάζεται να την αντιμετωπίσει ως αναξιόπιστο εταίρο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος βρίσκεται από εχθές Πέμπτη (4/2) στη Μόσχα.

“Είμαστε συνηθισμένοι η ΕΕ να χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα μονομερείς κυρώσεις χωρίς νομική βάση και συνεχίζουμε με την υπόθεση ότι η ΕΕ είναι αναξιόπιστος εταίρος. Για την ώρα τουλάχιστον” ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, ο κ. Λαβρόφ είχε στείλει μήνυμα για την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι δεν βοηθά κανέναν το αντίθετο. 

Κατά τη συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για έλλειψη κανονικότητας και για μία “νοσηρή κατάσταση που δεν βοηθά κανέναν”.

“Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση σχεδιάζετε να μας κάνετε σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να μην σας απογοητεύσουμε» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών απαιτούν επείγουσα αναθεώρηση.

“Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη κανονικότητας στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δύο μεγαλύτερων παικτών της Ευρασίας” επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

“Νομίζω ότι το ζήτημα της ανάγκης για λεπτομερή και ειλικρινή αναθεώρηση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθυστερήσει. Και ελπίζω πολύ ότι εκτός από τα άλλα θέματα που σκοπεύετε να θέσετε, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και σχετικά με αυτό το θεμελιώδες θέμα” πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός είπε, επίσης, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει θέματα που ενδιαφέρουν την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων “περιφερειακών συγκρούσεων και οποιωνδήποτε άλλων ζητημάτων”.

Την αντι-ρωσική καμπάνια ενορχηστρώνουν οι ΗΠΑ

Εχθές Πέμπτη (4/2) η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε προαναγγείλει ότι η “απαράδεκτη ρητορεία της Δύσης σχετικά με την κατάσταση στη Ρωσία θα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στις προσεχείς διαπραγματεύσεις στις 5 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ”.

Όλο αυτό το σύνολο θεμάτων – ακατάλληλες παρατηρήσεις, ψευδοαξιολογήσεις και παραμόρφωση των γεγονότων – θα τεθούν αύριο στις συνομιλίες του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, ο οποίος θα φτάσει στη χώρα μας για επίσκεψη, είπε η Ζαχάροβα υπογραμμίζοντας: “Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη”.

Σύμφωνα με την ίδια, η Δύση διεξάγει μια “συντονισμένη εκστρατεία” εναντίον της Ρωσίας, με στόχο την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της. “Παρεμπιπτόντως, δεν είμαστε οι μόνοι που στοχεύουν οι δυτικοί μας εταίροι. Ανησυχούν για όλους όσοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ανταγωνιστές τους”, εξήγησε.

Τις τελευταίες ημέρες, οι δυτικές χώρες στρεβλώσουν τις εξελίξεις που εξελίσσονται στη Ρωσία σε σχέση με την υπόθεση του μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, επαναλαμβάνοντας “μια σειρά αβάσιμων κατηγοριών” κατά της Μόσχας, συνέχισε η Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι την αντι-ρωσική καμπάνια ενορχηστρώνουν οι ΗΠΑ.

“Φαίνεται ότι οι δυτικοί επίσημοι κύκλοι αρνούνται απλώς να δουν τι συμβαίνει στις χώρες τους, τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή και τι συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τους τελευταίους μήνες” συνέχισε.

“Όλο αυτό το σθένος που διοχετεύεται στην κριτική της χώρας μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς, δηλαδή για την επίλυση των ζητημάτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των χωρών σας – της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ “, κατέληξε η διπλωμάτης.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπενθύμισε ότι η Δύση αρκείται σε προσχήματα προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και στηλίτευσε την πρόθεση του Ζοζέπ Μπορέλ να συναντηθεί με τον Aλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί από τις 4-6 Φεβρουαρίου.

‘Το ερώτημα (της επίσκεψης στον Ναβάλνι) αφορά τον Μπόρελ και σε αυτόν που οργανώνει την επίσκεψή του. Αφήστε τους να απευθυνθούν στις σχετικές υπηρεσίες μόνοι τους και να διαπραγματευτούν. Αν αυτές είναι οι προθέσεις και οι επιθυμίες τους, ας τις εφαρμόσουν με κάποιον τρόπο” απάντησε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάτηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση της Yves Rocher.

Περίπου 20 ξένοι διπλωμάτες ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία της Τρίτης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει πως αυτή η ενέργεια της Δύσης ισοδυναμούσε με παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας έχει καταγράψει σε βίντεο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το δεξί χέρι του Αλεξέι Ναβάλνι να ζητά μετρητά και πληροφορίες από έναν φερόμενο Βρετανό κατάσκοπο, υποδηλώνοντας ότι η δουλειά του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς μπορεί να ωφελήσει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα