ΑΘΗΝΑ
20:27
|
26.04.2024
Bίντεο της FSB κατέγραψαν τον Βλαντίμιρ Ασκούρκοφ να ζητά μετρητά και πληροφορίες από Βρετανό κατάσκοπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Bίντεο παρακολούθησης, που καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010, δείχνουν το δεξί χέρι του Αλεξέι Ναβάλνι να ζητά μετρητά και πληροφορίες από έναν φερόμενο Βρετανό κατάσκοπο, υποδηλώνοντας ότι η δουλειά του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς μπορεί να ωφελήσει επιχειρηματικά συμφέροντα.


Το βίντεο στο οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά η τηλεόραση της RT τη Δευτέρα, λέγεται ότι γυρίστηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) κάπου το 2012 και φέρεται να έχει καταγράψει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Ασκούρκοφ και ενός υπαλλήλου της Βρετανικής Πρεσβείας στη Μόσχα.

Σημειώνεται, ότι ο Ασκούρκοφ είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του FBK, του οργανισμού καταπολέμησης της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι.

Το άτομο που συνάντησε σε ένα καφέ της Μόσχας αναγνωρίστηκε ως ο Τζέιμς Γουίλιαμ Τόμας Φορντ, τότε δεύτερος γραμματέας πολιτικών υποθέσεων της βρετανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Το FSB υποψιάστηκε ότι ήταν πράκτορας της MI6 που εργαζόταν υπό διπλωματική κάλυψη. Η συζήτηση θέτει ερωτήματα για τον Ναβάλνι και την ομάδα του FBK και φαίνεται να στηρίζει τον ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης ότι αξίζει και στους δύο να θεωρηθούν ξένοι πράκτορες.


Μέρος των λεγομένων του Ασκούρκοφ, που καταγράφηκε από την υπηρεσία ασφαλείας, αφορούσε στη συγκέντρωση χρημάτων για τον φορέα.

“Εάν είχαμε περισσότερα χρήματα, θα επεκτείναμε την ομάδα μας, φυσικά”, είπε, προσθέτοντας ότι ο στόχος του να συγκεντρώσει “λίγα χρήματα” όπως “10 -20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο” θα έκανε τεράστια διαφορά. “Και αυτό δεν είναι μεγάλο χρηματικό ποσό όταν διακυβεύονται δισεκατομμύρια. Και αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθώ να προβάλω στις προσπάθειές μου για συγκέντρωση χρημάτων και μιλώντας με άτομα στην επιχειρηματική κοινότητα », είπε.

Υποτίθεται ότι στόχος του FBK είναι να αποκαλύψει φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς στη Ρωσία. Αν και πρόκειται στην ουσία για μία δημοσιογραφική οργάνωση, το έργο του οργανισμού συνδέεται περισσότερο με τους στόχους του Ναβάλνι να αποκτήσει πολιτική εξουσία.

Ο Ασκούρκοφ περιέγραψε τις δραστηριότητες του οργανισμού ως “μαζικές διαμαρτυρίες, πολιτικές πρωτοβουλίες, προπαγάνδα, δημιουργία επαφών με την ελίτ και εξήγηση σ’ αυτή ότι είμαστε λογικοί άνθρωποι και δεν πρόκειται να ανατρέψουμε τα πάντα και να υφαρπάξουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία”.

Την εποχή της συνάντησης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μόλις επιστρέψει στο Κρεμλίνο και προχώρησε σε μία πιο σκληρή γραμμή αναφορικά με τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Ο προκάτοχός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν πιο φιλελεύθερος και δυτικός, κι έτσι η επιστροφή Πούτιν “στεναχώρησε” τις ΗΠΑ και την Βρετανία.


Εκτός από την εξήγηση των οικονομικών αναγκών του FBK, ο Ασκούρκοφ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πληροφορίες, που παρείχε η βρετανική κυβέρνηση, συγκεκριμένα το SFO. Η βρετανική υπηρεσία “έχει πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες που δεν είναι προσβάσιμες σ’ εμάς” για Ρώσους πολίτες, είπε, αναφέροντας επιχειρηματίες όπως τους Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Άλισερ Ουσμάνοφ οι οποίοι έχουν περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν, ανέφερε ο ακτιβιστής, ενώ το Λονδίνο, γενικά, “σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία”.

Οι δραστηριότητες του FBK θα ωφελούσαν και τις βρετανικές επιχειρήσεις, είπε ο ακτιβιστής. «Θα δημοσιεύσουμε μια έκθεση σχετικά με την τράπεζα VTB [χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Ρωσία] σε συνεργασία με το νεοσυντηρητικό αντι-ρωσικής ατζέντας λόμπι Henry Jackson στο Λονδίνο”, πρόσθεσε.

Οι ισχυρισμοί για διαφθορά που εμπλέκουν μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες είναι μία εν δυνάμει “απειλή για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και την ακεραιότητά τους επειδή είναι σημαντικός παράγοντας στην Ευρώπη”. Απειλή επίσης αποτελεί για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπου οι Lloyds, RBS κι άλλες μεγάλες τράπεζες όπως η Barclays.

Ο Βρετανός διπλωμάτης δεν δεσμεύτηκε να βοηθήσει το FBK κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, επικαλούμενος τη ρωσική νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες που είχε αρχίσει να ισχύει τον Νοέμβριο του 2012. Ωστόσο, πρότεινε στον Ασκούρκοφ, να στραφεί στη Διεθνή Διαφάνεια ( μη κυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται με την καταπολέμηση διαφθοράς στον κόσμο) για χορηγίες. Ο Ασκούρκοφ απάντησε ότι αμφιβάλλει ότι η συνεργασία τους με τη Διαφάνεια “θα ήταν αποτελεσματική”.

Ο Ασκούρκοφ διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έφυγε από τη Ρωσία το 2014. Στην πατρίδα του, είναι καταζητούμενος με κατηγορίες για διάπραξη απάτης σχετικά με την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Ναβάλι το 2013.

Ήταν ένας από τους μάρτυρες που προσκλήθηκαν από το Βρετανικό Κοινοβούλιο για την έρευνά του σχετικά με τη φερόμενη διαφθορά στη Ρωσία το 2018.

Πηγή: RT


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα