ΑΘΗΝΑ
04:07
|
20.04.2024
Τι αναφέρουν η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στην καταγγελία τους για τον Πέτρο Φιλιππίδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Αποσπάσματα από την καταγγελία που κατέθεσαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου κατά του Πέτρου Φιλιππίδη για «σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους», παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Πάμε Δανάη” του MEGA.

Οι τρεις ηθοποιοί, μέσω του δικηγόρους τους Γιώργου Γεραρή, ζητούν την οριστική διαγραφή του σκηνοθέτη και ηθοποιού από το σωματείο.

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε σε περιστατικό στη παράσταση «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο «Βρετάνια» το 2000, όταν ήταν σε ηλικία 24 χρόνων.

“Ο καταγγελλόμενος προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει… Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μια συνεχή ανησυχία που έφθανε στα όρια του τρόμου. Ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι είναι ικανός για τα πάντα όπως μου είχε αποδείξει άλλωστε… Όλο αυτό το αίσθημα επεδείκνυε όταν ερχόταν και ο τότε σύντροφός μου να δει την παράσταση, πιάνοντάς με σε διάφορα σημεία του σώματός μου, δίνοντας αυτά τα ανάρμοστα φιλιά. Υπό αυτό το καθεστώς τρόμου και βίας έζησα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν…Δεν έφυγα από την παράσταση γιατί φοβήθηκα και άλλα αντίποινα. Είχα τον λόγο και δεν είπα τίποτα και μετανιώνω γιατί τον έτρεμα”, αναφέρει μεταξύ άλλων η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Στην καταγγελία της η Λένα Δροσάκη, αναφέρεται στο 2019: “Άρχισαν τα ίδια περιστατικά, άλλες φορές κατ’ ιδίαν, αλλά ενώπιων όλου του θιάσου. Κάποια στιγμή όλη αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έφθασε στο αποκορύφωμά της.”

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου αναφέρει στην καταγγελία της ένα περιστατικό που έγινε το 2005, όταν ήταν 28 ετών πήγε σε συνάντηση για συνεργασία με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη. “Όταν έφθασε ο καταγγελλόμενος στο κτίριο ήμασταν μόνοι. Μπήκαμε στο καμαρίνι, κλείδωσε την πόρτα και ένιωσα άβολα. Με ρώτησε πράγματα για εμένα…», ανέφερε και μίλησε για περιστατικά που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Υπενθυμίζεται ότι ο “γνωστός ηθοποιός” όπως έχει απαιτήσει να τον αποκαλούν τα ΜΜΕ νοσηλεύεται από το απόγευμα της Τετάρτης εκτάκτως στο νοσοκομείο «Υγεία», καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Πριν από λίγες ημέρες, ακολουθώντας την τακτική του Σπυρόπουλου, εξέδωσε διά του δικηγόρου του ανακοίνωση μέσω της οποίας καλεί τα ΜΜΕ να μη δημοσιευθεί και συνδεθεί το όνομά του, η εικόνα του και η φωνή του με περιστατικά που τον προσβάλλουν, πριν αυτά καταγγελθούν στις αρμόδιες Αρχές.

Πάσχος Βλάχος: Δεν διψάω για αίμα

Τις καταγγελίες των τριών ηθοποιών σχολίασε και ο Πάνος Βλάχος, τονίζοντας ότι “έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να ακούσουμε τις φωνές των αδυνάτων”.

Ο Πάνος Βλάχος βρέθηκε επίσης, στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα έπρεπε να ενοχλούν οι καταγγελίες και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει».

«Δεν έχει ποινικό χαρακτήρα όλο αυτό, αλλά ανοίγει μια συζήτηση των ανθρώπων της τέχνης, που έχει σαν στόχο όχι να προστατέψουμε το θέατρο, γιατί το θέατρο δεν θα πάθει τίποτα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ξεκινάει μια συζήτηση για να έρθει κάποτε μια ημέρα που δεν θα είναι κανονικότητα ορισμένες συμπεριφορές, που μέχρι τώρα ήταν».

«Δεν διψάω για αίμα, θέλω να είναι καλά οι άνθρωποι» ξεκαθάρισε ο Πάνος Βλάχος, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να ακούσουμε τις φωνές των αδυνάτων».

«Γνωρίζαμε όλοι αυτές τις συμπεριφορές, αυτές τις φήμες για τη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων. Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Γνωρίζαμε τη φήμη και ένας άνθρωπος μας περιέγραφε ιστορίες» πρόσθεσε ο Πάνος Βλάχος.

Παράλληλα, τόνισε πως δεν πρέπει να μας φοβίζει αυτή η συζήτηση. «Για τους περισσότερους ανθρώπους στο θέατρο, η επόμενη ημέρα θα είναι ακριβώς η ίδια» υπογράμμισε.

«Δεν ήμουν μπροστά σε τέτοια περιστατικά. Αν είχα βρεθεί θα είχα αντιδράσει» κατέληξε ο ηθοποιός.

Τσαρούχας: Εξετάζουμε τις καταγγελίες ξεχωριστά

Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των φακέλων, και εφόσον το μάθω δεν μπορώ να το δημοσιοποιήσω», είπε ο Πασχάλης Τσαρούχας, πρόεδρος του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, για τις καταγγελίες συναδέλφων του για περιστατικά παρενόχλησης -σεξουαλικής ή άλλης- και κάθε είδους κατάχρηση εξουσίας στο χώρο του θεάματος.

«Η οποιαδήποτε «αθώωση ή ποινή» για μας είναι καθαρά ηθικού χαρακτήρα, δεν έχει σημασία εάν έχει συμβεί πριν 10, 15 ή 20 χρόνια» επισήμανε. «Θα εξετάσουμε τις υποθέσεις καταγγελιών μία – μία ακόμη και εάν αφορούν στο ίδιο πρόσωπο» διευκρίνισε.

«Έχουν φτάσει διάφοροι φάκελοι στο Πειθαρχικό. Από χθες υπάρχουν δύο φάκελοι στο γραφείο, ενώ έχουν γίνει και τηλεφωνικά αρκετές καταγγελίες» τόνισε ο Πασχάλης Τσαρούχας. Όμως όπως διευκρίνισε οι τηλεφωνικές καταγγελίες δεν έχουν ισχύ, γιατί δεν έχουν υπογραφή του καταγγέλοντος και του καταγγελόμενου.

Οι φάκελοι που απευθύνονται στο πειθαρχικό είναι δύο με τρεις, σημείωσε και «δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν μπορούν να φτάσουν μέχρι τη δικαιοσύνη, πριν ανοιχτούν και συμβουλευτούμε τους νομικούς».

Για τους φακέλους που αφορούν σε περιστατικά προ δεκαετίας ή και περισσότερο, είπε πως «εμείς ούτως ή άλλως, λειτουργούμε ενδοσωματειακά, δεν υποκαθιστούμε ούτε το νομικό ούτε το αστικό δίκαιο. Δεν έχουμε τέτοια δικαιοδοσία. Θα αξιολογήσουμε τις όποιες καταγγελίες, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε και τα δύο μέρη με τους μάρτυρές τους, ή τους δικηγόρους τους εάν επιθυμούν και από εκεί και πέρα να συνεδριάσουμε και να διευθετήσουμε το θέμα με τον τρόπο που ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα