ΑΘΗΝΑ
17:14
|
23.04.2024
Η Κούβα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με μια οικονομική μεταρρύθμιση που διευρύνει το πεδίο δράσης τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προχωρώντας σε μια σημαντική οικονομική μεταρρύθμιση, η κουβανική κυβέρνηση πρόκειται να επιτρέψει στις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις να λειτουργούν σε περισσότερους τομείς, εξαλείφοντας τους περιορισμούς στον κατάλογο δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν σήμερα (6/2) τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το μέτρο αυτό, που εντάσσεται στην προσπάθεια του νησιού της Καραϊβικής να ανακάμψει από μια οικονομική ύφεση, θα επεκτείνει το πεδίο από 127 δραστηριότητες σε περισσότερες από 2.000, σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας Μάρτα Έλενα Φέιτο Καμπρέρα κατά την ομιλία της σε ένα υπουργικό συμβούλιο. Είπε, επίσης, ότι θα υπάρξουν 124 εξαιρέσεις, αλλά τα μέσα ενημέρωσης δεν παρείχαν αντίστοιχες λεπτομέρειες. Οι Κουβανοί οικονομολόγοι έχουν ζητήσει εδώ και πολύ καιρό την μεταρρύθμιση που θα επεκτείνει τον  ρόλο των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η οικονομία έχει “παγώσει” τα τελευταία χρόνια και συρρικνώθηκε κατά 11% πέρυσι, λόγω του συνδυασμού της πανδημίας, που επηρέασε δυμενώς τον τουρισμό, και των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ. Η Κούβα αυτή την περίοδο μαστίζεται από έλλειψη βασικών αγαθών και δημιουργούνται καθημερινά ατελείωτες ουρές για την απόκτησή τους. Η κρίση ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεών της, από την υποτίμηση του πέσο και την αναδιοργάνωση του νομισματικού συστήματος σε κάποια απορρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων και των ξένων επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε πέρυσι ότι η χώρα αντιμετώπισε διεθνή και τοπική κρίση και πρόκειται να εφαρμοστεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των εξαγωγών, τη μείωση των εισαγωγών και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Είπε επίσης ότι στα μέτρα θα περιλαμβάνεται “η βελτίωση του μη κρατικού τομέα, με άμεση προτεραιότητα στην επέκταση της αυτοαπασχόλησης και την άρση των εμποδίων”.

Ο μη κρατικός τομέας – εκτός της γεωργίας με τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εκμεταλλεύσεις, χιλιάδες συνεταιρισμούς και εργάτες – αποτελείται κυρίως από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, τους υπαλλήλους τους, τους τεχνίτες, τους οδηγούς ταξί και τους εμπόρους. Η υπουργός Εργασίας είπε περισσότερα από 600.000 άτομα απασχολούνται στον κλάδο, περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού και όλα χαρακτηρίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, ενώ εκτιμάται ότι το 40% εξαρτάται κυρίως από την τουριστική βιομηχανία ή από τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η κυβέρνηση προχώρησε επίσης στην παροχή πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στο χονδρεμπόριο και στις εισαγωγές και εξαγωγές, αν και μόνο μέσω κρατικών εταιρειών.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε αστυνομικός για διακίνηση μεταναστών

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα