ΑΘΗΝΑ
15:38
|
30.01.2023
Η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου τοποθετείται, με αφορμή την έμμεση στήριξη της Λίνας Μενδώνη στον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκτή έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την παραίτηση που της υπέβαλε πριν λίγο ο Δημήτρης Λιγνάδης από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, στις 2 Φεβρουαρίου, με ανακοίνωσή του, διέψευδε τα περί παραίτησής του, τέσσερις μέρες μετά ανακοινώνει τους λόγους που τον έκαναν να υποβάλει την παραίτησή του.

Το κείμενο της παραίτησης αναφέρει τα εξής: 

Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μου υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.

Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ’ όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα. 

Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία

Μετά τιμής. 

Νωρίτερα, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, είχε δημοσιευτεί μια αποκαλυπτική και σοκαριστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναταλί Χατζηαντωνίου νεαρός άνδρας που αναφέρεται ως “Νίκος Σ.”, ο οποίος περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τον βιασμό του, όταν ήταν 19 χρονών το 2005, από “ένα θεατρικό σκηνοθέτη και ηθοποιό, εκείνος γύρω στα 40 τότε και ήδη πολύ προβεβλημένο και καταξιωμένο στο χώρο του, με βαρύ οικογενειακό όνομα, που ανάμεσα στ’ άλλα δίδασκε και υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο”.

Ο καταγγέλλων δεν θέλησε να δώσει στην συνέντευξη το όνομα του θύτη σημείωσε ωστόσο πως: “Θα το πω στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να παρέμβει, για να σταματήσει η κτηνωδία. Γνωρίζω ενδιαμέσως, ότι δεν ήμουν ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός που την υπέστη. Θέλω όμως να συμβάλω για να σταματήσει, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Μιλάμε για παιδιά, νέους ανθρώπους με όνειρα και ταλέντο. Όταν έσπασε η συνωμοσία της σιωπής και της συγκάλυψης, κατάλαβα ότι δεν είμαι μόνος, πήρα κουράγιο. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσα καν να διαβάσω για τέτοιες ιστορίες. Όταν γνωστοποιήθηκε η ιστορία της Μπεκατώρου, δεν μπόρεσα να διαβάσω λεπτομέρειες. Κάτι με πατάει στο στήθος. Στη διάρκεια της πολύχρονης ψυχοθεραπείας μου, ο ψυχαναλυτής μου μου έκανε μια φαινομενικά άσχετη ερώτηση. Και ξεκίνησα να κλαίω ασταμάτητα, ασταμάτητα, ασταμάτητα. Τότε κατάλαβα ότι είχα θάψει την κτηνωδία τόσο βαθιά μέσα μου, που νόμιζα ότι την είχα ξεπεράσει. Αλλά τώρα βγήκε πάλι στην επιφάνεια, σαν να έγινε χθες. Όταν είδα τη Ζέτα Δούκα να μιλάει στην τηλεόραση, αισθανόμουν τον πόνο της στο στήθος μου. Ο κόμπος στο λαιμό της έκοβε και τη δική μου ανάσα. Είπα “τέλος”. Ο λόγος που θέλησα να μιλήσω, είναι γιατί δεν ασχολούμαι και δεν θα ξανασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Κανένας σκηνοθέτης δεν μπορεί να με εκμεταλλευτεί, να με χρησιμοποιήσει, να με απορρίψει. Ένας άλλος λόγος που θέλησα να μιλήσω, είναι επειδή τόσα νέα παιδιά που γνωρίζω μου είπαν “βγες, μίλα και εμείς θα ακολουθήσουμε”.

Η αποκάλυψη αυτή, που από τα συμφραζόμενα της “φωτογραφίζει” το θύτη, θεωρείται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως και η σθεναρή στάση που κρατάνε ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απέναντι στην προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται από διάφορες πλευρές και ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Αμφότεροι οι δύο συλλογικοί φορείς διαμήνυσαν προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να συμβάλουν σε προσπάθειες κουκουλώματος των υποθέσεων που έρχονται στο φως και να “χαριστούν” σε κανέναν, όσο ψηλά και να βρίσκεται.

Ειδικά ο ΣΕΗ, με την πρωτοβουλία του να συγκροτήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο και να οργανώσει ομάδα νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους και όσες καταγγέλλουν βιώματα σεξουαλικών επιθέσεων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας και εμπιστοσύνης, εντελώς απαραίτητου για να προχωρήσουν οι υποθέσεις και να σπάσει το κλίμα φόβου.

Δεν είναι δίχως ενδιαφέρον πως επικεφαλής του Πειθαρχικού Συμβουλίου τέθηκε ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας που θεωρείται άτεγκτος στα ζητήματα αυτά, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν, είχε πέσει και ο ίδιος θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης σε παιδική ηλικία.

Οι ραγδαίες σημερινές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, με νέο κύμα αποκαλύψεων και με απρόβλεπτες πολιτικές προεκτάσεις. Θυμίζουμε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης διορίστηκε στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με πολιτική απόφαση και συγκεκριμένα με απευθείας επιλογή και ανάθεση από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ακύρωσε τον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Μυρσίνη Ζορμπά.  

Στο κάδρο των εξελίξεων μπαίνει αναπόφευκτα η υπουργός Πολιτισμού, ειδικά μετά και τις προ ημερών δηλώσεις της, με τις οποίες επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η ίδια η Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης, κινούνται όλη την τελευταία περίοδο παρασκηνιακά, προκειμένου να διαχειριστούν το ζήτημα με την μικρότερη δυνατή “ζημιά”…

Τα ονόματα που ήδη ακούγονται για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Δ. Λιγνάδη είναι αυτά της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Μαριάνας Κάλμπαρη, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου ΠΟΡΕΙΑ, καθώς και της Κάτιας Δανδουλάκη και του Θοδωρή Αθερίδη.

Πλήρη ενημέρωση γιατί έκανε δεκτή την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «η κυρία Μενδώνη για να καλύψει τον κ. Λιγνάδη είχε μιλήσει για φήμες και είχε δεσμευτεί πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο εάν υπάρξει επώνυμη καταγγελία». Προσθέτει ότι «αφού για δύο εβδομάδες η κυρία Μενδώνη έκανε τα στραβά μάτια για την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, σήμερα ξαφνικά, ενώ δεν υπήρξε καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μία ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού στο 2020mag.gr που δεν κατονομάζει το δράστη, έκανε δεκτή την παραίτησή του».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει τονίζοντας ότι «περιμένουμε από την κα Μενδώνη πλήρη ενημέρωση, γιατί έκανε δεκτή την παραίτηση».

Το ΜέΡΑ25, σε μια λιτή του ανακοίνωση αναφέρει σχετικά με την παραίτηση Λιγνάδη: “Κυρία Μενδώνη, θα ανακοινώσετε τον πραγματικό λόγο παραίτησης του κυρίου Λιγνάδη που μέχρι και σήμερα καλύπτατε; Τι σας συμβουλεύει η Εκπρόσωπος (άκρας του) Τάφου (σιωπής);”.

Μετά της γνωστοποίηση της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας ανάρτησε στο Facebook το εξής σχόλιο: “Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος. Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν την θέση τους.

Σε δική του ανάρτηση ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας έγραψε: “Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας. Όχι για την ψ_ _ή μας. Κανείς μην καθίσει φρόνιμα.

Η Έλενα Ακρίτα, που είχε πρώτη δημόσια δώσει την πληροφορία για επικείμενη παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, σχολίασε τις εξελίξεις ως εξής: “Ο Δημήτρης Λιγνάδης μόλις παραιτήθηκε από το Εθνικό Θέατρο. Όταν έγραψα την είδηση (2/2/21) η Μενδώνη μού επιτέθηκε με τη γνωστή της αλαζονεία κaι άφησε υπονοούμενα ‘περί σκοπιμοτήτων’. Και δεν ντράπηκε. Σειρά δική της να παραιτηθεί τώρα.

Έμμεση στήριξη Λιγνάδη από Μενδώνη

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το ελληνικό #metoo έρχεται με καθυστέρηση κάποιων χρόνων. Είναι υγιές που συμβαίνει αυτό, κάποτε το απόστημα πρέπει να σπάσει. Τόσο ο καταγγέλλων όσο και ο καταγγελλόμενος, αλλά και οι Αρχές που θα αντιμετωπίσουν αυτές τις υποθέσεις, πρέπει να το κάνουν με τη δέουσα σοβαρότητα”, Προσέθεσε ωστόσο: “Ο Δημήτρης Λιγνάδης μου έστειλε χθες αργά το απόγευμα την επιστολή παραίτησής του, αναφέροντας τους λόγους. Μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει τις αντοχές του, για να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες. Επώνυμες καταγγελίες μέχρι σήμερα εναντίον του δεν έχουν υπάρξει. Από την άλλη ο καθένας έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του είτε απέναντι σε φήμες είτε σε καταγγελίες”.

Ανταπάντηση της δημοσιογράφου Ναταλί Χατζηαντωνίου με αφορμή την τοποθέτηση Μενδώνη

Με ανάρτησή της στο Facebook, η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου επεσήμανε πως “Δεν είναι «ανώνυμη» η καταγγελία ενός ανθρώπου που, επιλέγοντας να μιλήσει σ΄ένα Μέσο, ζητά να μη δημοσιοποιηθεί η ταυτότητά του στο Μέσο για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους. Ούτε βέβαια αυτός είναι «άγνωστος». Δεν έκανα συνέντευξη μ΄έναν «άγνωστο» όπως σχολίασαν κάποιοι-ακόμα και συνάδελφοι δυστυχώς. Εκανα συνέντευξη μ΄έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω, με ονοματεπώνυμο που το γνωρίζω και δεν το δημοσιοποίησα κατά την επιθυμία του. Κι εξυπακούεται ότι τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της Δικαιοσυνης όπου άλλωστε θα απευθυνθεί τις επόμενες ώρες. Παρόλα αυτά παρατηρώ έκθαμβη ότι κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, επιμένουν ν ασχολούνται με το θύμα και όχι με το θέμα. Κρίμα!

Μια αναγκαία διευκρίνιση προς πάσα κατεύθυνση καθώς και προς την υπουργό Πολιτισμού που αναφέρθηκε μετ΄επιτάσεως και…

Posted by Nathalie Hatziantoniou on Sunday, February 7, 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κάρολος, το Τατόι, τα Γλυπτά…

Κινήσεις παρασκηνίου και μυστική διπλωματία στο Λονδίνο, με πρωταγωνιστή τον κ. Μητσοτάκη, για κάποιου είδους συμφωνία πολιτιστικού περιεχομένου- και άρα κυβερνητική επιτυχία.
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κισίντα και Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας

Υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Πέγκας

Δέκα παγίδες στο σούπερ μάρκετ 

Εκλογές με αποχή κοντά στο 90% στην Τυνησία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα