ΑΘΗΝΑ
21:13
|
24.04.2024
Το Twitter αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές της ινδικής κυβέρνησης που διέταξε την διαγραφή αναρτήσεων και λογαριασμών με πρόφαση την υποκίνηση σε βία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η άρνηση του Twitter να συμμορφωθεί με την οδηγία της ινδικής κυβέρνησης για αποκλεισμό περισσότερων από 250 λογαριασμών και αναρτήσεων έχει θέσει τον γίγαντα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στο επίκεντρο μιας πολιτικής καταιγίδας σε μια από τις βασικές αγορές της.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι επιχειρηματίες και οι απλοί χρήστες έχουν διχαστεί μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και των πρακτικών συμμόρφωσης της αμερικανικής εταιρείας, σε μια διαμάχη που ακολουθεί την παραίτηση της διευθύντριας δημόσιας πολιτικής του Twitter για την Ινδία, Mahima Kaul.

Η άρνηση της εταιρείας αυτή την εβδομάδα “να συμμορφωθεί και να υπακούσει” στην εντολή για κατάργηση αναρτήσεων και λογαριασμών που η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι είναι επίφοβοι για υποκίνηση σε βία αποτελεί την τελευταίο δείγμα επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter έχει υψηλά επίπεδα χρήσης στη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων, καθώς έχει εκατομμύρια χρήστες και χρησιμοποιείται έντονα από τον Μόντι, τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου και άλλους ηγέτες προκειμένου να επικοινωνούν με το κοινό.

Καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στους νέους γεωργικούς νόμους κλιμακώθηκαν, με δεκάδες χιλιάδες αγρότες να έχουν στρατοπεδεύσει στα περίχωρα του Νέου Δελχί, η κυβέρνηση ζήτησε τον αποκλεισμό του “προκλητικού” hashtag στο Twitter #ModiPlanningFarmerGenocide και δεκάδων λογαριασμών.

Το Twitter αρχικά συμμορφώθηκε, αλλά αργότερα αποκατέστησε τους περισσότερους λογαριασμούς, επικαλούμενο ανεπαρκή αιτιολόγηση για να συνεχίσει τις αναστολές. Το υπουργείο τεχνολογίας προειδοποίησε με επιστολή την εταιρεία για νομικές συνέπειες, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόστιμα ή φυλάκιση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να δικαιολογήσει το αίτημά της για απαγόρευση λογαριασμών.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές τακτικές λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί νομικές διατάξεις για να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης. Ωστόσο υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι το Twitter πρέπει να συμμορφωθεί ή να προσφύγει στο δικαστήριο.

Το 2019, μια κοινοβουλευτική επιτροπή με επικεφαλής έναν νομοθέτη από το εθνικιστικό κόμμα του Μόντι, προειδοποίησε το Twitter να προσέχει, αφού ο διευθύνων σύμβουλος Τζακ Ντόρσεϊ δεν εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής, αφού προηγουμένως είχε πυροδότησε μια καταιγίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας μια φωτογραφία όπου μια αφίσα έγραφε “συντρίψτε τη Βραχμανική πατριαρχία”, αναφερόμενος στην υψηλότερη ινδουιστική κάστα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ντόρσεϊ έγινε θέμα συζήτησης στις ειδήσεις της Ινδικής τηλεόρασης αφού έκανε λάικ σε ένα tweet που ανέφερε πως το Twitter θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής emoji διαμαρτυρίας για αγρότες.

Η Μινάκσι Λέκι από το κόμμα του Μόντι, που είναι επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, επέκρινε το Twitter για παραβίαση κυβερνητικών εντολών, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα καλέσει σε απολογία στελέχη της εταιρείας. Σε δήλωσή της είπε πως το Twitter πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι νομοθέτης και πως δεν θα υπερισχύσει η πολιτική τους, αλλά η πολιτική του κράτους.

Αποκαλώντας την αντιπαράθεση “αναπόφευκτη”, η εφημερίδα The Hindu ανέφερε σε άρθρο της ότι οι προκλητικές δημοσιεύσεις δεν έχουν θέση σε καμία πλατφόρμα, αλλά η ελευθερία του λόγου ομιλία δεν πρέπει να τρωθεί.

Ο Πράζαν Σουγκάθαν του Νομικού Κέντρου Ελευθερίας Λογισμικού στην Ινδία, δήλωσε ότι η επιλεκτική κυβερνητική προσέγγιση προκειμένου να ζητηθεί από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να απαγορεύσουν το περιεχόμενο όταν δεν ταιριάζει με το επίσημο αφήγημα είναι προβληματική, καθώς καταπνίγει την ελευθερία του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα