ΑΘΗΝΑ
00:12
|
25.04.2024
Η Αίγυπτος απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα Μαχμούντ Χουσεΐν μετά από πάνω από τέσσερα χρόνια κράτησης, χωρίς επίσημες κατηγορίες ή δίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Χουσεΐν, ένας Αιγύπτιος υπήκοος που τέθηκε υπό προληπτική κράτηση τον Δεκέμβριο του 2016, απελευθερώθηκε από τη φυλακή το Σάββατο (6/2). 

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, “Το Al Jazeera Media Network καλωσορίζει την είδηση ​​της απελευθέρωσης του Μαχμούντ και πιστεύει ότι κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει ποτέ να υποστεί αυτό που υπέστη ο Μαχμούντ τα τελευταία τέσσερα χρόνια επειδή απλώς ασκούσε το επάγγελμά του. Σήμερα, είμαστε ικανοποιημένοι που τελικά επανενώνεται με την οικογένειά του, αφού έχασε τέσσερα χρόνια από τη ζωή του και στερήθηκε τα θεμελιώδη του δικαιώματα. Ευχόμαστε στον Μαχμούντ μια γρήγορη ανάρρωση και ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτήν την προηγούμενη δοκιμασία και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη διακεκριμένη καριέρα του.”

Ο 54χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη στο Κάιρο στις 23 Δεκεμβρίου 2016, ενώ είχε επισκεφθεί την οικογένειά του για διακοπές. Υποβλήθηκε σε ανάκριση για περισσότερες από 15 ώρες χωρίς την παρουσία δικηγόρου, πριν αφεθεί ελεύθερος, και συνελήφθη ξανά κάποιες ημέρες αργότερα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου τον κατηγόρησε δημοσίως ότι “διέδωσε ψεύτικες ειδήσεις και έλαβε χρηματικά κεφάλαια από ξένες αρχές για να δυσφημίσει το κράτος”, ωστόσο ποτέ δεν απαγγέλθηκαν επίσημα εναντίον του οι κατηγορίες. Ο Χουσεΐν και το Αλ Τζαζίρα αρνήθηκαν σθεναρά τους ισχυρισμούς.

Λίγο μετά τη σύλληψή του, το Al Jazeera ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία μέσων που ζητούσε την απελευθέρωση του Hussein.

Οι αιγυπτιακές αρχές, ωστόσο, επέκτειναν την κράτηση του Χουσεΐν περισσότερες από δώδεκα φορές, ξεπερνώντας κατά πολύ την προβλεπόμενη μέγιστη περίοδο για προδικαστική κράτηση, κατά παράβαση τόσο του αιγυπτιακού όσο και του διεθνούς δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Χουσεΐν υπέφερε σωματικά και ψυχολογικά. Κρατήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε απομόνωση και αρνήθηκε την κατάλληλη ιατρική θεραπεία όταν έσπασε το χέρι του το 2017.  Τον Ιανουάριο του 2018, η ομάδα έργου των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες φυλάκισης του Χουσεΐν ισοδυναμουν με “σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση”. Τον Μάιο του 2019, ο Χουσεΐν μεταφέρθηκε από τη φυλακή Tora του Καΐρου σε ένα κελί στη Γκίζα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απελευθέρωσή του υπό όρους, σύμφωνα με τους οποίους θα υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί στην κυκλοφορία του. Ενώ αναμενόταν η τελική έγκριση, ο Χουσεΐν κλήθηκε να παρουσιαστεί ξαφνικά ενώπιον εισαγγελέα και μετά στάλθηκε πίσω στη φυλακή, χωρίς καμία αιτιολόγηση, ενώ οι αρχές ανέτρεψαν την απόφαση να τον απελευθερώσουν την τελευταία στιγμή και στη συνέχεια ανακοίνωσαν την έναρξη  νέας έρευνας εναντίον του Χουσεΐν.

Ο Μοστεφά Σουάαγκ  δήλωσε πως “ενώ φυλακίστηκε, ο Μαχμούντ είχε καταστεί σύμβολο της ελευθερίας του Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ημέρα της απελευθέρωσής του, το Al Jazeera ζητά την ελευθερία όλων των δημοσιογράφων που φυλακίζονται άδικα σε όλο τον κόσμο. Συγχαίρουμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσιογράφους για τη συνεχή υποστήριξη και καταδίκη τους για την αυθαίρετη κράτηση του Μαχμούντ Χουσεΐν. Αυτή τη μέρα, το Al Jazeera Media Network εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς εκείνες τις οργανώσεις και όλες τις φωνές της αλήθειας που απαιτούν την ελευθερία του Μαχμούντ και την ελευθερία του Τύπου. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα”

Ο Σκοτ Γκρίφεν, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, ενός από τους πολλούς οργανισμούς που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Χουσεΐν, εξέφρασε ενθουσιασμό στο άκουσμα της είδησης, αποκαλώντας την εξέλιξη ως “βήμα προς τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου στην Αίγυπτο”.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα