ΑΘΗΝΑ
13:51
|
26.04.2024
Η Τράπεζα του Ισραήλ αγόρασε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα τον Ιανουάριο με τα αποθεματικά να μεταπηδούν σε νέο ρεκόρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τράπεζα του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι τον Ιανουάριο του 2021 αγόρασε 6,832 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση του σεκέλ από την κορυφή των 24 ετών και ανεβάζοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα σε ένα νέο ρεκόρ ύψους 179,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα αγοράσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα το 2021 για να προσπαθήσει να σταματήσει την ανατίμηση του σεκέλ, αφού αγόρασε 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Το σεκέλ έφτασε να αντιστοιχεί σε 3,11 δολάρια στις 14 Ιανουαρίου, το ισχυρότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1996. Με τη βοήθεια της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, έχει μειωθεί στο 3,29, αν και η Τράπεζα του Ισραήλ πιστεύει ότι μέρος της δύναμης του σεκέλ απορρέει από την αδυναμία του δολαρίου παγκοσμίως.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν επίσης ισχυρές ροές ξένων επενδύσεων στο Ισραήλ, ένα μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και αισιοδοξία ότι η ταχεία διάθεση εμβολίων κατά του Covid-19 θα οδηγήσει γρήγορα σε οικονομική ανάκαμψη μετά από τρία διαδοχικά λοκντάουν.

Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι αγόρασε 4,2 δισεκατομμύρια σέκελ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ισραηλινών κρατικών ομολόγων τον περασμένο μήνα για να αυξήσει το σύνολο τους από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, σε 50,4 δισεκατομμύρια σέκελ. Το υπόλοιπο των αγορών εταιρικών ομολόγων διατηρήθηκε σταθερό στα 3,5 δισεκατομμύρια σέκελ. Η Τράπεζα του Ισραήλ δήλωσε ότι θα αγοράσει έως και 85 δισεκατομμύρια σέκελ κρατικών ομολόγων.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ενθάρρυνση της πίστωσης σε μικρές επιχειρήσεις, η τράπεζα είπε ότι δάνεισε άλλα 3,1 δισεκατομμύρια σέκελ στο τραπεζικό σύστημα τον περασμένο μήνα για να αυξήσει το σύνολο των δανείων της κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 22,7 δισεκατομμύρια σέκελ.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα