ΑΘΗΝΑ
14:51
|
26.04.2024
Ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως το Ιράν δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία, αν οι ΗΠΑ δεν άρουν όλες τις κυρώσεις προς τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την με ανάρτησή του στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν όλες τις κυρώσεις εάν η Ουάσινγκτον θέλει η Τεχεράνη να ανακόψει τον ρυθμό της στην αξιοποίηση των πυρηνικών.

“Το Ιράν έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, όχι των Ηνωμένων Πολιτειών και των τριών ευρωπαϊκών χωρών … Εάν θέλουν το Ιράν να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να άρουν πρώτα όλες τις κυρώσεις”, έγραψε ο Χαμενεΐ στο Twitter. “Αφού επαληθεύσουμε ότι έχουν αρθεί όλες οι κυρώσεις, τότε θα επιστρέψουμε σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας”, έγραψε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι εάν η Τεχεράνη επιστρέψει στην αυστηρή συμμόρφωση με το πυρηνικό σύμφωνο του 2015, η Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει και θα χρησιμοποιήσει αυτή την κίνηση ως αφετηρία για μια ευρύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη πυραύλων του Ιράν και τις περιφερειακές δραστηριότητες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε το 2018  από την πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και έξι δυνάμεων και επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία σε μια βήμα προς βήμα απάντηση στην πολιτική “μέγιστης πίεσης” του Τραμπ, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα μπορούσε να σταματήσει άμεσα αυτές τις παραβιάσεις εάν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα