ΑΘΗΝΑ
16:01
|
19.04.2024
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση της Υεμένης, ο Μάρτιν Γκρίφιθς επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη επισκέφθηκε σήμερα το Ιράν για την πρώτη συζήτηση σχετικά με την κρίση της Υεμένης σε ιρανικό έδαφος, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για τον τερματισμό της υποστήριξής της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου Μάρτιν Γκρίφιθς έφτασε στην Τεχεράνη για διήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους.  Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δήλωσε πως ο Γκρίφιθς θα διαβουλευτεί με ιρανούς αξιωματούχους σχετικά με τους τρόπους ανακούφισης του λαού της Υεμένης. 

Το γραφείο του Γκρίφιθς ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στις διπλωματικές προσπάθειές του να καταστεί δυνατή η διαπραγμάτευση μιας πολιτικής λύσης στη συνεχιζόμενη σύρραξη. Ως άμεση προτεραιότητά του τίθεται η υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών για κατάπαυση του πυρός, η κατ’επείγουσα λήψη ανθρωπιστικών μέτρων και συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Η εκπρόσωπος του Γκρίφιθς, Ισμήνη Πάλα, δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή και προσέθεσε ότι έρχεται σε μια στιγμή που ο Γκρίφιθς προσπαθεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη διπλωματική, περιφερειακή και διεθνή υποστήριξη στην προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο.

Το Σάββατο (5/2), το Ιράν χαιρέτισε την κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη να τερματίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις επιθετικές επιχειρήσεις στη στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη υπό τη Σαουδική Αραβία, αποκαλώντας την κίνηση ως “βήμα προς τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος”.

Όταν ο Ζαρίφ ερωτήθηκε αν η απόφαση των ΗΠΑ θα παράσχει την ευκαιρία να τερματίσει τον πόλεμο στην Υεμένη, απάντησε στο CNN πως “Σίγουρα ελπίζω να το κάνει… είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ δείξουν σκληρή αγάπη στους συμμάχους τους και να τους πει να σταματήστε αυτήν την αγριότητα. Δεν θα κερδίσουν ποτέ στην Υεμένη. “

Αντιστρέφοντας μια από τις πιο επικριθείσες αποφάσεις της πρώτης στιγμής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσινγκτον δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι σκοπεύει να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό του κινηματος Χούτι ως τρομοκρατικού, ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, όπου ο ΟΗΕ αναφέρει πως περίπου το 80% του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα