ΑΘΗΝΑ
10:47
|
04.05.2024
Τουλάχιστον 23 συλλήψεις - Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση του προέδρου, Ζοβενέλ Μοϊζέ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Αϊτής προχώρησαν στη σύλληψη 23 ατόμων, ανάμεσά τους ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αστυνομίας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και δολοφονίας του προέδρου της χώρας της Καραϊβικής, Ζοβενέλ Μοϊζέ.

“Στόχος αυτών των ανθρώπων ήταν να μου αφαιρέσουν τη ζωή”, δήλωσε ο Μοϊζέ σε δημοσιογράφους χθες Κυριακή προσθέτοντας ότι η απόπειρα απετράπη. Ο πρόεδρος της Αϊτής συμπλήρωσε ότι το πραξικόπημα σχεδιαζόταν τουλάχιστον από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Διευκρίνισε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και ένας γενικός επιθεωρητής της Αστυνομίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ροκφέλερ Βενσάν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι έγιναν τουλάχιστον 23 συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στο σχέδιο “απόπειρας πραξικοπήματος”.

Η κατάσταση στην Αϊτή είναι έκρυθμη με την αντιπολίτευση να ζητεί εδώ και καιρό την αποχώρηση του Μοϊζέ από την προεδρία της χώρας. Ο εισαγγελέας Ρέινολντς Τζορτζς, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος του Μοϊζέ αλλά στη συνέχεια τάχθηκε στο πλευρό της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ο συλληφθείς δικαστής είναι ο Ιρβικέλ Νταμπρεζίλ.

Η αντιπολίτευση καταδίκασε τις συλλήψεις και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες της Αϊτής σε εξέγερση κατά του Προέδρου. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση η προεδρική θητεία ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή, ενώ ο Ζοβενέλ Μοϊζέ εμμένει ότι έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Η διαμάχη ξεκίνησε μετά τις χαοτικές προεδρικές εκλογές του 2015. Ο Ζοβενέλ Μοϊζέ αναδείχθηκε αρχικά νικητής, αλλά στη συνέχεια το εκλογικό αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω των καταγγελιών για εκτεταμένη νοθεία. Ο Μοϊζέ κατάφερε να επανεκλεγεί ένα χρόνο μετά και ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2020 ο Μοϊζέ παρέτεινε τη θητεία του με προεδρικό διάταγμα. Στην Αϊτή αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2021, λίγους μήνες μετά το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκχώρηση νέων εξουσιών στον πρόεδρο της χώρας.

Ο πρόεδρος της Αϊτής έχει εκφράσει και στο παρελθόν την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, όμως μέχρι τώρα δεν είχε την απαραίτητη εξουσία για να το κάνει. Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών και των αναλυτών ότι η Αϊτή έχει ανάγκη από συνταγματική αναθεώρηση, αν και δεν την αντιμετωπίζουν ως “πανάκεια” για τα προβλήματα της χώρας.

Ωστόσο πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν πιστεύουν ότι ο Μοϊζέ –ο οποίος τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαιτίας καταγγελιών για διαφθορά, έναν ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό και εγκληματικότητα – είναι ο σωστός άνθρωπος για να ηγηθεί της συνταγματικής αναθεώρησης και θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

“Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι ένας πρόεδρος τον οποίο απορρίπτει ο λαός μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα”, δήλωσε ο Αντρέ Μισέλ, πολιτικός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού και Λαϊκού Τομέα. “Τασσόμαστε όλοι υπέρ ενός νέου Συντάγματος, αλλά αυτό είναι δουλειά μιας μεταβατικής κυβέρνησης”, πρόσθεσε.

Η θητεία όλων των βουλευτών και των περισσότερων γερουσιαστών έληξε στις αρχές του έτους και δεν υπάρχουν αντικαταστάτες τους καθώς το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να εγκρίνει πέρυσι τον νέο εκλογικό νόμο που είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Ως εκ τούτου Μοϊζέ κυβερνά μέσω διαταγμάτων “απρόθυμα, γνωρίζοντας ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια ευημερούσα και δίκαιη δημοκρατία”, όπως έχει παραδεχθεί ο πρόεδρος της Αϊτής. Πηγή: AFP, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα