ΑΘΗΝΑ
15:40
|
20.04.2024
“Ένα είναι σίγουρο, είμαστε πρώτοι, είμαστε μπροστά”, είπε ο υποψήφιος της Αριστεράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριστερός οικονομολόγος Αντρές Αραούς και ο ιθαγενής δικηγόρος Γιακού Πέρες είναι οι δύο υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν λάβει σαφές προβάδισμα και όλα δείχνουν ότι περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Ισημερινού. Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος του συνασπισμού “Ένωση για την Ελπίδα” (Unión por la Esperanza, UNES), Αντρές Αραούς απέσπασε το 31,5% των ψήφων, ενώ ο Γιάκου Πέρες του κόμματος Πατσακουτίκ συγκέντρωσε το 20,04%.

Απογοήτευση επικρατεί στο συντηρητικό στρατόπεδο με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος δείχνει να έρχεται τρίτος. Ο υποψήφιος της παράταξης “Δημιουργώντας Ευκαιρίες” (Creando Oportunidades, CREO) απέσπασε ποσοστό της τάξεως του 19,97% των ψήφων. Ωστόσο, ο Λάσο δήλωσε πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών μόνο όταν θα έχει καταμετρηθεί το 100% των ψήφων.

“Ένα είναι σίγουρο, είμαστε πρώτοι και μπροστά”, δήλωσε ο Αντρές Αραούς, ο οποίος επίσης επέκρινε την εκλογική επιτροπή για την εσπευσμένη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά την καταμέτρηση του 90% των ψήφων ενός πολύ μικρού δείγματος των εκλογικών τμημάτων της χώρας. Ο υποψήφιος του συνασπισμού “Ένωση για την Ελπίδα” ήλπιζε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει το επιθυμητό ποσοστό του 50% των ψήφων.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη διενέργεια των εκλογών της Κυριακής κατέδειξε ότι το 50% του πληθυσμού του Ισημερινού ήταν αναποφάσιστοι. Ο νικητής των εκλογών θα αναλάβει τα ηνία της χώρας από τον κεντρώο Λένιν Μορένο.

Άγνωστος είναι ακόμα το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες από τις οποίες θα αναδειχθεί ο πρόεδρος και τα νέα μέλη της Εθνοσυνέλευσης του Ισημερινού. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 11 Απριλίου.

Η έκπληξη του πρώτου γύρου θεωρείται ο ιθαγενής δικηγόρος Γιακού Πέρες καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν τη δεύτερη θέση στον συντηρητικό Γκιγιέρμο Λάσο. Ο Αντρές Αραούς, 36 ετών τεχνοκράτης και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα, ήταν το φαβορί της προεδρικής κούρσας και το προβάδισμα χαρακτηρίζεται αναμενόμενο.

Η κρίση της πανδημίας ενδέχεται να απέτρεψε πολλούς ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τεράστιες ήταν χθες οι ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα καθώς οι πολίτες όφειλαν να τηρούν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Όπως και να έχει, οι εκλογές στον Ισημερινό είναι κρίσιμες, καθώς θα δείξουν αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξακολουθήσει αμέσως την εξαιρετικά επιθετική πολιτική των προκατόχων της εναντίον των λαϊκών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, ή θα υιοθετήσει μια ανεκτικότερη στάση, όπως γράφει στο “ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ” ο Μιχάλης Παναγιωτάκης. “Τυχόν νίκη του Αραούς, θα είναι άλλο ένα βήμα στην επιστροφή της εκλογικής ‘ροζ παλίρροιας’ στη Νότιο Αμερική, στην αποκατάσταση, μετά από σύντομες δεξιές παρενθέσεις, στη μία μετά την άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μιας ποικιλόμορφης, αναδιανεμητικής και ριζοσπαστικά σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς. Η αντιστροφή της δεξιάς αμπώτιδος ξεκίνησε στο Μεξικό, ακολούθησε η Αργεντινή, μετά η Βολιβία, η Βενεζουέλα, τώρα ενδεχομένως ο Ισημερινός και φαίνεται πως έχει σειρά τον Νοέμβριο η Χιλή και ίσως και η Ονδούρα”, καταλήγει ο Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Πηγή: BBC, TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα