ΑΘΗΝΑ
12:57
|
25.04.2024
Επί τόπου ομάδα εμπειρογνωμόνων ερευνά τα αίτια του θανάτου των πτηνών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδα εμπειρογνωμόνων μετέβη με εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βολιβίας στη νότια επαρχία Ταρίχα για να διερευνήσει από τι πέθαναν μέσα σε λίγες 35 κόνδορες των Άνδεων. Αξιωματούχοι του Υπουργείου εκφράζουν φόβους ότι τα απειλούμενα με εξαφάνιση πτηνά – 17 αρσενικά και 18 θηλυκά – ενδέχεται να δηλητηριάστηκαν.  

Οι κόνδορες των Άνδεων είναι από τα μεγαλύτερα αρπακτικά πτηνά του κόσμου, με άνοιγμα φτερών στα τρία μέτρα και βάρος από εννέα ως 15 κιλά. Συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των ειδών προς εξαφάνιση που καταρτίζεται από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN). Ο πληθυσμός των πτηνών αυτών δεν ξεπερνά πλέον τα 6.700, συμπεριλαμβανομένων 130 στην Κολομβία, σημειώνεται στον ιστότοπο της Ένωσης.

“Στην περιοχή βρέθηκε επίσης μια νεκρή κατσίκα και τρία νεκρά σκυλιά. Επομένως είναι πολύ πιθανό οι κόνδορες να δηλητηριάστηκαν”, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της Βολιβίας, Μαχίν Ερέρα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ταρίχα, Αντριάν Ερέρα, δήλωσε ότι ο ντόπιος κατά κύριο λόγο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής συμβιώνει αρμονικά με τα πτηνά αυτά και για αυτό ο ίδιος απέκλεισε την περίπτωση της εσκεμμένης δηλητηρίασης.  

“Πρόκειται για πολύ βαριά απώλεια (…) ενδέχεται να πρόκειται για το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού” του είδους πτηνών αυτού, τόνισε στην εφημερίδα Página Siete ο Διέγο Μέντες, βιολόγος που εργάζεται σε πρόγραμμα έρευνας αφιερωμένο στους κόνδορες. “Είναι πιθανό να πρόκειται είτε για εσκεμμένη δηλητηρίασή τους, είτε για δηλητηρίαση άλλων ζώων, καθώς οι κόνδορες είναι πτωματοφάγοι”, εξήγησε ο Μέντες.

“Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή, θέλουμε να γίνει έρευνα. Πρόκειται για πράξη που μας βλάπτει”, είπε ο Αντριάν Ολίβα, περιφερειάρχης στην Ταρίχα.

Πηγή: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα