ΑΘΗΝΑ
19:08
|
25.04.2024
Έπαθε κρυοπαγήματα στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή Κ2.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Πακιστάν νοσηλεύεται με κρυοπαγήματα ο Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης, ο οποίος δεν κατάφερε τελικά να κατακτήσει την κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων, σε υψόμετρο 8.611 μέτρων.

Οι δυσμενείς συνθήκες δεν επέτρεψαν στον Έλληνα ορειβάτη να πετύχει τον στόχο του. Ο Αντώνης Συκάρης σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς αποφάσισε να σταματήσει στα 7.500 μέτρα, όταν η θερμοκρασία έφτασε στους -40 βαθμούς Κελσίου.

“Ο Αντώνης βρίσκεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σκαρντού. Ακολουθούνται όλες  οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για την πλήρη ανάρρωση του. Θα μείνει στο νοσοκομείο και σήμερα το βράδυ. Αύριο θα ξεκινήσει για Ισλαμαμπάντ. Περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία αυτές τις ώρες που είναι ήρεμος να μας περιγράψει τις συγκλονιστικές μέρες που πέρασαν” σημειώνεται σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook.

Update Ο Αντώνης βρίσκεται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο Skardu. Ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες και τα Πρωτόκολλα…

Posted by Antonis Sykaris – Greek Alpinist on Sunday, February 7, 2021

Νωρίτερα στον λογαριασμό του είναι αναρτηθεί ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο κ. Συκάρη, ο οποίος εμφανιζόταν ιδιαίτερα συγκινημένος που δεν μπόρεσε να πετύχει στον στόχο του και να φτάσει στην κορυφή Κ2.

Update!Ο Αντώνης μας είπε.Αγαπητοί μου φίλοι ευχαριστώ για όλες τις ευχές σας σε όλα τα μέσα, δεν θα κατάφερνα ότι κατάφερα χωρίς εσάς.Μόλις έφτασα στο base camp, οι πολύ καλοί μου φίλοι και μάγειρες της κατασκήνωσης, μου πρόσφεραν ζεστό τσάι.Σας ευχαριστώ πολύ.

Posted by Antonis Sykaris – Greek Alpinist on Sunday, February 7, 2021

Στα 58 του χρόνια ο Αντώνης Συκάρης έχει κατακτήσει τέσσερις από τις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Δεν κρύβει, όμως, ότι η Κ2 των Ιμαλαΐων είναι μακράν η πιο δύσκολη απ’ όλες. “Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να πατήσουν την κορυφή που κανείς δεν κατάφερε να κατακτήσει σε χειμερινή περίοδο. Γιατί αυτή είναι για έναν επαγγελματία ορειβάτη η πραγματική πρόκληση, με θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας (-103 βαθμοί Κελσίου!) και απίστευτα δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Όμως, η διεθνής ομάδα δέκα ορειβατών που συγκροτήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό είναι αποφασισμένη να πετύχει το ακατόρθωτο”, είχε δηλώσει ο Έλληνας ορειβάτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η “επικίνδυνη αποστολή” του ξεκίνησε από το ταξίδι στο Ισλαμαμπάντ στις 20/12. “Πολλοί διάσημοι ορειβάτες από όλα τα μέρη του κόσμου προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή και δεν τα έχουν καταφέρει, αυτό από μόνο του δείχνει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και τη δυσκολία. Και μόνο που θα προσπαθήσω να ανέβω εγώ σε αυτή την κορυφή είναι πολύ μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα και η δυσκολότερη αποστολή της ζωής μου. Εάν μάλιστα τα καταφέρουμε, η χαρά θα είναι απίστευτα μεγάλη και ταυτόχρονα μια πολύ σπουδαία στιγμή για μένα, για την ελληνική ορειβασία και γενικότερα και για την παγκόσμια. Αν κάποιος κατάφερε να ανέβει χειμώνα αυτό το βουνό, γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία της παγκόσμιας ορειβασίας”.

Στην ερώτηση ποιες είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες που καθιστούν τόσο δύσκολη την αποστολή ο κ. Συκάρης είχε εξηγήσει: “Το Κ2 είναι το δυσκολότερο βουνό του κόσμου. Είναι ταυτόχρονα και πολύ ψηλό, 8611 μέτρα. Ακόμα και στις θερινές περιόδους το να καταφέρεις να ανέβεις είναι ένας άθλος διότι έχει πολλές αντικειμενικές δυσκολίες. Πρώτα από όλα, υπάρχουν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχει καταγραφεί μέτρηση 103 βαθμών υπό το μηδέν, σύμφωνα με το National Geographic. Έχουν δοκιμάσει ανεπιτυχώς σπεσιαλίστες στα χειμερινά βουνά, όπως είναι οι Πολωνοί και οι Ρώσοι. Έχει τρομερό αέρα και το βουνό κάνει ένα μικροκλίμα που μειώνει την πίεση. Έτσι είναι σα να ανεβαίνεις σε κορυφή 400 μέτρα πιο ψηλά από αυτό που πραγματικά είναι. Όπως γνωρίζετε, όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα μειώνεται το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και αυτό κάνει πάρα πολύ δύσκολη την προσπάθεια. Δεν μπορείς να στήσεις ούτε αντίσκηνο, αφού ο πάγος είναι τσιμέντο εκεί, καραμέλα όπως λέμε, και είναι αδύνατον να τον πλησιάσεις”.

Με πληροφορίες από Sputniknews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα