ΑΘΗΝΑ
19:18
|
26.04.2024
Από σήμερα και για επτά βδομάδες, περίπου 5.800 εργάτες σε μεγάλη αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα ψηφίζουν για ίδρυση συνδικάτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από σήμερα και ως το τέλος Μαρτίου οι περίπου 5.800 εργάτες σε μεγάλη αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ καλούνται στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης συνδικάτου.

Η εξέλιξη είναι ιστορική, δεδομένων των εντατικών προσπαθειών που κατέβαλε η αντισυνδικαλιστική εργοδοσία της τεράστιας πολυεθνικής ηλεκτρονικού εμπορίου προκειμένου να ακυρώσει τις προσπάθειες των εργαζομένων για σωματείο και οργανωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Το είχε άλλωστε καταφέρει το 2014 όταν μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αποθήκη της Άμαζον στο Ντελαγουέαρ είχαν επιχειρήσει να ξεκινήσουν διαδικασία για ίδρυση σωματείου.

Η εταιρία, που όπως αποκαλύφθηκε πέρσι παρακολουθούσε συστηματικά τις κινήσεις εργαζομένων σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ώστε να αντιληφθεί “εγκαίρως” τις κινήσεις με μεταξύ άλλων σκοπό τη συνδικαλιστική δράση, σήμερα δεν κατάφερε να αποτρέψει ακόμη και τη διοργάνωση των εκλογών για τη δημιουργία σωματείου…

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/tSdgr809xvwIUUFK42NCwsjdzHg=/0x0:2040x1360/1200x675/filters:focal(857x517:1183x843)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/68788138/acastro_210208_4402_amazonVote.0.jpg

Η Χέδερ Νοξ, εκπρόσωπος της διοίκησης της Άμαζον στην Αλαμπάμα, προσπάθησε να αλλάξει τη γνώμη των εργαζομένων για την εκκίνηση διαδικασίας ίδρυσης σωματείου, θυμίζοντας ότι η αποθήκη δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο δίνοντας δουλειά σε πάνω από 5.000 άτομα. Τους “θύμισε” επίσης με νόημα ότι δίνεται σχεδόν διπλάσιο ωρομίσθιο (κάτι λίγο παραπάνω από 15 δολάρια την ώρα) σε σχέση με αυτό που δίνεται συνήθως στην συγκεκριμένη πολιτεία.

Όταν δεν έπιασαν αυτά τα επιχειρήματα η εργοδοσία ξεκίνησε μία άλλη εκστρατεία με αφίσες και διαδικτυακή παρουσία με την ονομασία: “Κάντετο ΧωρίςΣυνδρομή” (DoItWithoutDues).

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5fdb7dade870351c0dad0466/1608260729867-CUWJOQFEDOUZWBLQGRXL/ke17ZwdGBToddI8pDm48kKwIyaQbNjeDW_sNAbhVWP4UqsxRUqqbr1mOJYKfIPR7LoDQ9mXPOjoJoqy81S2I8N_N4V1vUb5AoIIIbLZhVYwL8IeDg6_3B-BRuF4nNrNcQkVuAT7tdErd0wQFEGFSnKCkP5lZnB8JY3dRgvcIfEytgny0_3fqsoq-I-Fmpo2vZXmx12YNW1FqSf1AAiZgtQ/site.headlines.donts.png?format=2500w

“Για ποιο λόγο να πληρώνετε 500 δολάρια συνδρομή; Σας φροντίζουμε με αυξημένους μισθούς, ασφάλεια υγείας, οδοντιατρική και οφθαλμολογική κάλυψη, μέσω μιας επιτροπής αρμόδιας για την ασφάλεια και μια διαδικασία για προσφυγές” αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εργοδοτικής ιστοσελίδας.

thumbnail_IMG_1418.jpg

Ωστόσο, ούτε αυτά τα “επιχειρήματα” έπεισαν. Οι σκληρές συνθήκες δουλειάς στις αποθήκες της Άμαζον ούτε κατ’ ελάχιστον δεν θυμίζουν “εργασιακό παράδεισο”. Kαι κακά τα ψέματα! Η Amazon ανησυχεί και μόνον στη σκέψη ότι το παράδειγμα των εργατών για ίδρυση σωματείου στην Αλαμπάμα θα μπορούσαν να μιμηθούν οι περίπου 800.000 υπάλληλοι που διατηρεί σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ…

Η ِAmazon,ας μην ξεχνάμε, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ και αποτρέπει ή αποφεύγει, όπως…ο διάολος το λιβάνι, οποιαδήποτε προσπάθεια οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας,περισσότερων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καλύτερων μισθών.

Αυτό για την μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να σημάνει κατάτι λιγότερα υπερκέρδη.Πώς αλλιώς ο Τζεφ Μπέζος και ο κάθε Τζεφ Μπέζος θα εξακολουθεί να είναι αν όχι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, έστω ένας από τους 30 πλουσιότερους;

Image result for alabama Amazon trade uion

Γιατί οι εργάτες ψηφίζουν για σωματείο

Οι εργάτες στις τεράστιες αποθήκες της Amazon αναγκάζονται να δουλεύουν ασταμάτητα με ρυθμούς ρομπότ.

Οι κινήσεις τους καταγράφονται κάθε λεπτό και οποιαδήποτε χαλαρότητα ή ανάπαυση “βαθμολογείται” και εν τέλει ποινικοποιείται οδηγώντας στην απόλυση.

Το σύστημα ΤΟΤ (“time off task” που σημαίνει “χρόνος εκτός έργου”) χρονομετρά πόσο χρειάζεται ένας υπάλληλος για να πάρει ένα προϊόν και να το σκανάρει προτού το βάλει στο καλάθι αγοράς του πελάτη. Εάν ο χρόνος στη βάρδια του ξεπεράσει συνολικά τα 30 λεπτά, τότε ο εργαζόμενος απειλείται ακόμη και με απόλυση…(Εννοείται χωρίς αποζημίωση!)

Άλλοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τα άστατα ωράρια που αλλάζουν απρόβλεπτα ακόμη και εν ώρα ύπνου ή ακόμη και στη διάρκεια του λεγόμενου “ελεύθερου χρόνου”.

Περισσεύει η δυσαρέσκεια και η ανησυχία πολλών εργαζομένων για τα ανεπαρκή μέτρα υγειονομικής προστασίας από τον κορονοίό Covid-19 καθώς μέσα στους τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί (παρά τα υποτιθέμενα μέτρα της εργοδοσίας) αρκετές εκατοντάδες κρούσματα μεταξύ εργατών.

Image result for alabama Amazon trade uion

Ο Τζόζεφ Τζόουνς ένας εργαζόμενος μερικής απασχόληση μιλώντας προ ημερών σε δημοσιογράφο έλεγε χαρακτηριστικά: “Δεν κάνουμε συσκέψεις για να μάθουμε τι γίνεται με την πανδημία (του κορονοϊού), αλλά κάνουμε υποχρεωτικές συσκέψεις για να μας εξηγήσουν πόσο κακά είναι τα συνδικάτα για εμάς και την εταιρεία!”

Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαδηλώσεις και μικρές απεργίες από την αρχή της πανδημίας με αίτημα καλύτερες υγειονομικές συνθήκες στους χώρους εργασίας και αύξηση μισθών.

Image result for alabama Amazon trade uion

Και αυτά είναι μόλις το ένα δέκατο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζου οι υπάλληλοι στις αποθήκες της Amazon.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. “Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία που έχει να δημιουργηθεί ένα συνδικάτο εργαζομένων της Amazon στην Αλαμπάμπα” έγραψε στο Twitter ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς το Σάββατο.Και συμπλήρωσε: “Είναι αντιμέτωποι με ισχυρές αντισυνδικαλιστικές δυνάμεις σε μια αντισυνδικαλιστική πολιτεία, όμως η νίκη τους θα ωφελήσει όλους τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ. Είμαι περήφανος που στέκομαι στο πλευρό σας”.

Σε κάθε περίπτωση ως το τέλος Μαρτίου θα φανεί εάν οι απειλές της εργοδοσίας θα πιάσουν τόπο, ή εάν οι εργαζόμενοι θα έχουν σημειώσει την πρώτη τους νίκη.

Η εξέλιξη του αγώνα τους, μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φαίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα