ΑΘΗΝΑ
14:24
|
25.04.2024
Τις επόμενες μέρες 3 ρομποτικά σκάφη φθάνουν στον Άρη, σε μία σπάνια διαστημική συνάντηση των ΗΑΕ, της Κίνας και των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέσα στον Φεβρουάριο τρία ρομποτικά σκάφη φθάνουν στον Άρη, σε μία σπάνια διαστημική συνάντηση των ΗΑΕ, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Η Κίνα και τα ΗΑΕ σκοπεύουν να “επισκεφτούν” για πρώτη φορά τον πλανήτη που υποδέχτηκε ρομποτικά των ΗΠΑ αρκετές φορές στο παρελθόν.

Την αρχή κάνει το σκάφος “Hope” των ΗΑΕ σήμερα Τρίτη (9/2). Ακολουθεί την Τετάρτη το διαστημικό ρομποτικό “Tianwen-1” της Κίνας και το… τρίο ολοκληρώνεται με το αμερικανικό ρόβερ “Mars 2020 Perseverance” των ΗΠΑ που, αν όλα πάνε καλά, θα προσεδαφιστεί στις 18 Φεβρουαρίου.


Από τις δεκάδες αποστολές που έχουν σταλεί στον “κόκκινο” πλανήτη, από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, περίπου οι μισές απέτυχαν παταγωδώς κι έτσι δεν πρέπει να θεωρούνται, εκ των προτέρων, επιτυχημένοι οι στόχοι των τριών αποστολών.

Ο “κόκκινος” πλανήτης έχει κακή φήμη ως διαστημικός προορισμός λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Γη, της αραιής ατμόσφαιράς του και άλλων συνθηκών που καθιστούν δύσκολο το έργο της προσεδάφισης των σκαφών στην επιφάνειά του.

Ευκολότερη είναι η αποστολή του παρθενικού ρομποτικού των ΗΑΕ, το πρώτο σε όλον τον αραβικό κόσμο που έφθασε τόσο μακριά, το οποίο θα επιχειρήσει να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Εάν τα καταφέρει, τα ΗΑΕ θα γίνουν η πέμπτη χώρα που θα έχουν φθάσει στον πλανήτη (μετά τις ΗΠΑ, ΕΣΣΔ-Ρωσία, Ινδία και Ευρώπη) και μάλιστα στην 50ή επέτειο από την ένωση των Εμιράτων.


Το «Hope» (Al-Αmal στα αραβικά) θα τεθεί σε διετή τροχιά γύρο από τον Άρη προκειμένου να μελετήσει την ατμόσφαιρά του και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη.

Ήδη, τα ΗΑΕ ετοιμάζονται να γιορτάσουν το ιστορικό γεγονός, με φωταγώγηση του Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι. Η χώρα έχει μεγάλες διαστημικές και γενικότερες περιφερειακές φιλοδοξίες.


Πάντως, οι υπεύθυνοι του διαστημικού προγράμματος των ΗΑΕ θεωρούν ότι έχουν περίπου 50% πιθανότητες να επιτύχουν τον στόχο τους. Η κρίσιμη διαδικασία επιβράδυνσης του ρομποτικού ώστε να “συλληφθεί” από την αρειανή βαρύτητα, θα αρχίσει την Τρίτη στις 17:30 ώρα Ελλάδας.


Το βάρους πέντε τόνων κινεζικό «Tianwen-1» («Ερωτήματα στον Ουρανό»), το οποίο έστειλε ήδη την πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία του από τον Άρη από απόσταση 2,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, θα προσπαθήσει και αυτό αρχικά να τεθεί σε τροχιά για να μελετήσει τον πλανήτη επί μήνες.

Στη συνέχεια, θα στείλει στον αχανή κρατήρα πρόσκρουσης “Ουτοπία”, μία άκατο και ένα ρομποτικό ρόβερ βάρους 250 κιλών, το οποίο θα κινείται με ηλιακή ενέργεια. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ραντάρ που μπορεί να “δει” έως 100 μέτρα στο υπέδαφος, ενώ θα αναζητήσει και ίχνη ζωής επί δύο χρόνια.


Εάν αυτή η αποστολή είναι επιτυχής, η Κίνα θα γίνει η δεύτερη χώρα -μετά τις ΗΠΑ- που θα προσεδαφίσει όχημα στον Άρη. Η ασιατική χώρα έχει κάνει κάτι ανάλογο, ήδη, στη Σελήνη.

Τέλος, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να στείλουν το «Perseverance» («Επιμονή»), το οποίο θα εστιάσει στην αστροβιολογία και στην αναζήτηση ζωής. Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, θα είναι το πέμπτο αμερικανικό ρόβερ που φτάνει στον πλανήτη από το 1997.


Το ρόβερ, μεγέθους μικρού SUV, διαθέτει 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα για να καταγράψει τους πρώτους απόκοσμους ήχους, ενώ μπορεί να κινηθεί αυτόνομα σε μία απόσταση έως 200 μέτρων την ημέρα. Μάλιστα, θα διαθέτει και δικό του ελικοπτεράκι-drone βάρους 1,8 κιλών, που εάν καταφέρει να πετάξει στον αρειανό ουρανό, θα είναι κι αυτό άλλη μία πρωτιά στη διαστημική ιστορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα