ΑΘΗΝΑ
04:03
|
19.04.2024
Το RDIF επιβεβαίωσε ότι έχει επίσημη διαβεβαίωση από τον ΕΜΑ ότι η αίτησή του έγινε δεκτή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κεντρική ρυθμιστική αρχή της ΕΕ ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη (9/10) ότι η διαδικασία επιστημονικής διαβούλευσης έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Ως επόμενο βήμα, η εταιρεία μπορεί να προετοιμάσει την αίτησή της για την πιστοποίηση του εμβολίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αποκάλυψε πηγή στο πρακτορείο RIA Novosti.

Αργότερα το ίδιο πρωί, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου ανακοίνωσε ότι “έχει επίσημη επιβεβαίωση από τον EMA ότι η αίτηση έγινε δεκτή”. Το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να λάβει την τελική έγκριση για χρήση εξαρτάται πλέον από τον ρυθμιστή.


Η ΕΕ θα μπορούσε να έχει εγκρίνει το εμβόλιο Sputnik για χρήση στα κράτη-μέλη ήδη από τον Φεβρουάριο, καθώς καθυστερούσαν οι αποστολές των παρτίδων από τις ΗΠΑ.


Τον Ιανουάριο, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο Sputnik V είναι υπό εξέταση. Το RDIF δήλωσε στους δημοσιογράφους τότε ότι “υπέβαλε αίτηση εγγραφής του Sputnik V στην ΕΕ και αναμένει ότι αυτή θα επανεξεταστεί τον Φεβρουάριο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ο EMA θα αποφασίσει σχετικά με την έγκριση του Sputnik V στην ΕΕ. “

Από τότε, ορισμένα κράτη μέλη εξέφρασαν αισιοδοξία για την προοπτική πρόσβασης στο ρωσικό εμβόλιο. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ήταν ανοιχτή στο να χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία το Sputnik V αφού στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet απέδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά του ήταν 91,6% έναντι του ιού και 100% σε σοβαρές περιπτώσεις. “Έχουμε λάβει καλά δεδομένα σήμερα για το ρωσικό εμβόλιο”, δήλωσε η Μέρκελ. “Κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ, αλλά μόνο αφού εγκριθεί από τον EMA” κατέληξε


Σε συνάντηση με ομολόγους του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ συνεχάρη τη Ρωσία για το επίτευγμα του Sputnik V, δηλώνοντας πολύ χαρούμενος για “τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet” σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ο Μπορέλ τόνισε επίσης πως πλέον “έχουμε περισσότερα όπλα” στην ευρωπαϊκή φαρέτρα κατά της πανδημίας και κατέληξε ότι ελπίζει σύντομα ο “Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να το πιστοποιήσει για χρήση στην ΕΕ” καθώς τα κράτη-μέλη έχουν ανάγκη από μία πρόσθετη πηγή εμβολίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε λάθη στη στρατηγική της Επιτροπής σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων και την έναρξη του προγράμματος ανοσοποίησης, τονίζοντας ότι “θα έπρεπε να έχουμε σκεφτεί περισσότερο τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε η μαζική παραγωγή των εμβολίων”.

Υπήρξε αυξανόμενη πίεση στις Βρυξέλλες λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη, τη στιγμή που χώρες όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρούσαν ταχύτερα.

Επίσης την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την ελπίδα ότι το Sputnik V θα ενταχθεί στα εμβόλια που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, στόχος του οποίου είναι η προμήθεια με εμβόλια των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών που δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στις λίστες των φαρμακοβιομηχανιών. Περίπου 190 κράτη όπως το Αφγανιστάν, η Ναμίμπια και η Ουκρανία πρόκειται να λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες, ή ακόμη και εκατομμύρια, δόσεις.

Το Sputnik V έγινε το πρώτο επίσημα εγγεγραμμένο εμβόλιο κατά του Covid-19 στον κόσμο τον Αύγουστο του 2020, μια κίνηση που προκάλεσε έντονη κριτική από τη Δύση παρά τα λαμπερά αποτελέσματα της τρίτης, μαζικής κλίμακας δοκιμών που ακολούθησαν.

Το Sputnik V μπορεί να αποθηκεύεται αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες μεταξύ δύο και οκτώ βαθμών Κελσίου, σε αντίθεση με τους -70 βαθμούς που απαιτείται για τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech.

Επιπρόσθετα η τιμή του είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνα των ανταγωνιστών και έτσι το εμβόλιο θεωρείται δυνατός παίκτης για την προμήθεια των αναπτυσσόμενων χωρών.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα