ΑΘΗΝΑ
16:52
|
24.04.2024
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει τη Βρετανία για την έκδοσή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έκδοση του συνιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.


Η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, απορρίπτοντας εκκλήσεις από ομάδες και κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που την καλούν να πράξει το αντίθετο.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρκ Ραϊμόντι δήλωσε την Τρίτη (9/2) ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την έκδοση του Ασάνζ από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν θα εξακολουθήσει να αμφισβητεί την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο και η οποία απαγορεύει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας του.

“Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την έκδοσή του”, δήλωσε ο Ραϊμόντι στο Reuters, κάνοντας πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει τη γραμμή Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη δημοσίευση από το Wikileaks διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στα έγγραφα αυτά εκτίθενται εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η δήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας (12 Φεβρουαρίου) για την υποβολή έφεσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην υπόθεση έκδοσης του Ασάνζ, στην οποία οι Αμερικανοί δικηγόροι θα διατυπώσουν τις αντιρρήσεις κατά της απόφασης της Βρετανίδας δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ.


Την ίδια στιγμή ακτιβιστές και δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πιέζουν τη διοίκηση Μπάιντεν να αλλάξει γνώμη, όπως αποδεικνύεται στην επιστολή περίπου δώδεκα οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην οποία καταδικάζουν τη δίωξη εναντίον του Ασάνζ ως “σοβαρή απειλή για την ελευθερία του Τύπου”. Οι οργανώσεις τονίζουν ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί δημοσιεύουν συχνά διαβαθμισμένες πληροφορίες προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για θέματα δημοσίου συμφέροντος και ότι οφείλουν να το κάνουν γιατί αυτό ακριβώς υπαγορεύουν το δημοσιογραφικό έργο και οι απαιτήσεις του κοινού.

Η επιστολή, που απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απηχεί πρώην αίτημα που είχε αποδεχτεί ο Μπαράκ Ομπάμα, με το επιχείρημα ότι οι δραστηριότητες του WikiLeaks ήταν πολύ κοντά στην τυπική δημοσιογραφική συμπεριφορά.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος υπό τον Ομπάμα, φαίνεται ότι εγκατέλειψε αυτή τη στάση, επιλέγοντας να ακολουθήσει την γραμμή του Τραμπ.

Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ εξακολουθεί να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπελμάρς του Λονδίνου. Σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 175 χρόνων στην σκληρή φυλακή των Ειδικών Διοικητικών Μέτρων (Special Administrative Measures).

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα