ΑΘΗΝΑ
13:38
|
23.04.2024
Με κεντρικό σύνθημα "Κάτω το νομοσχέδιο. Ούτε σκέψη για όριο φοίτησης, πανεπιστημιακή αστυνομία, βάση εισαγωγής" πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλικαμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εκπαιδευτικών κατά του διυπουργικού νομοσχεδίου Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως, καθώς αυτή την στιγμή πραγματοποιείται νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, με κεντρικό σύνθημα “Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως – Ούτε σκέψη για όριο φοίτησης, πανεπιστημιακή αστυνομία, βάση εισαγωγής”.

Παράλληλα, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν προκηρύξει 3ωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας: από τις 11:00 έως τις 14:00 η ΟΛΜΕ και τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος / 3 πρώτες του απογευματινού-ολοημέρου η ΔΟΕ, ενώ εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις στήριξης.

Συνεχίζοντας τον αγώνα φοιτητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που έχει καταδικαστεί από συλλογικά όργανα φοιτητών, εργαζομένων και μελών ΔΕΠ και προειδοποιούν ότι “Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω! Συνεχίζουμε!”.

Την ίδια ώρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρίσκονται φοιτητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι. “Καμία σκέψη για μπάτσους στις σχολές, τα πανεπιστήμια δεν είναι φυλακές» είναι το σύνθημα που φωνάζουν οι φοιτητές.

Στο ΑΠΘ μέλη φοιτητικών συλλόγων έχουν αποκλείσει για δεύτερη ημέρα τις εισόδους του Ιδρύματος -πλην του δρόμου που οδηγεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ- και έχουν αναρτήσει πανό που αναγράφει: “Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι Σχολές”.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ζητούν από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου και κάνουν κάλεσμα στη σημερινή μαζική κινητοποίηση με εκπαιδευτικούς και Σωματεία Εργαζομένων στις 13:00, στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου θα ακολουθήσει και πορεία με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μέσω κεντρικών οδών της Θεσσαλονίκης.

Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε από τις 11:30 ο σταθμός του μετρό “Πανεπιστήμιο”.

Συμφωνα με την ανακοίνωση οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

εργία 10 Φλεβάρη

Την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη, το οποίο εντείνει την καταστολή, βάζει νέα εμπόδια στην πρόσβαση στις σπουδές και το πτυχίο, δημιουργεί ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον εχθρικό προς τις διεκδικήσεις.

Τις προηγούμενες βδομάδες, εργαζόμενοι και φοιτητές, με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, προχώρησαν σε δράσεις ενημέρωσης, συντονισμού και κινητοποιήσεις. Σταθμό στον αγώνα αυτόν αποτέλεσαν τα μαζικότατα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη. Χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όλο αυτό το διάστημα, συλλογικά όργανα φοιτητών, εργαζομένων, μελών ΔΕΠ έχουν καταδικάσει με πολύμορφους τρόπους το νομοσχέδιο!

Παρ’ όλ’ αυτά, η κυβέρνηση αξιοποιεί τα κλειστά πανεπιστήμια για να φέρει στη Βουλή τις αντιδραστικές διατάξεις. Επιμένει να ιεραρχεί ως μείζον ζήτημα για τα πανεπιστήμια την παραβατικότητα, όταν δεν δίνει καμία ουσιαστική λύση για τη χρόνια υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Αντίθετα, φέτος περικόπτει επιπλέον 8% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ τα 30 εκατ. που δίνουν για πανεπιστημιακή αστυνομία κτλ για κάποια ιδρύματα αντιστοιχεί στο 15πλάσιο του προϋπολογισμού τους! Δε δίνει καμία ουσιαστική λύση ούτε για τις σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω της υποστελέχωσης. Και παρά τις ελλείψεις, θέλει να στελεχώσει τις δομές “ασφάλειας” που ετοιμάζει με προσωπικό από τα ΑΕΙ θέλει να κάνει τους εργαζόμενους τα αυτιά και τα μάτια της καταστολής. Δε διαμορφώνει καν προϋποθέσεις για ν’ ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές για τους φοιτητές!

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η “πανεπιστημιακή αστυνομία” – ανεξαρτήτως που θα υπάγεται-, τα νέα μέσα και μηχανισμοί καταστολής, οι πειθαρχικές διώξεις φοιτητών έχουν στόχο την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων και το χτύπημα της οργανωμένης συλλογικής αγωνιστικής δράσης φοιτητών και εργαζομένων ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, της μόρφωσης και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Γιατί, όσο και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η τσακισμένη φοιτητική μέριμνα, οι ανεπαρκείς υποδομές ζουν και βασιλεύουν. Όπως ζουν και βασιλεύουν η επιχειρηματική δράση, η αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς, τα βήματα αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα, η κατηγοριοποίηση πτυχίων και τμημάτων. Αυτό το πανεπιστήμιο είναι ξένο με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και γι’ αυτό θέλουν να το προστατεύσουν από τις συλλογικές διεκδικήσεις. Γι’ αυτό το ν/σ προβλέπει ποινές για την παρέμβαση σε συλλογικό όργανο! 

Τις παραπάνω κατευθύνσεις εξυπηρετούν και τα όρια φοίτησης. Δεν απαντούν στα αίτια που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών, όπως είναι η αδυναμία πολλών οικογενειών να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους. Δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των σπουδών. Όπως και οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο. Δε γίνεται δικαιότερο το σύστημα πρόσβασης.  Άλλωστε, οι επιδόσεις στις εξετάσεις αντανακλούν τις ανεπάρκειες και την υποβάθμιση του μορφωτικού περιεχομένου του σχολείου, που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε εξεταστικό κέντρο. Το νέο σύστημα που βάζει επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και περιορίζει τις επιλογές των μαθητών,  επισημοποιεί τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων και θα οδηγήσει σε κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, τα συστήματα ασφάλειας, επιδιώκουν να «καθαρίσουν» τα πανεπιστήμια από τις φωνές που διεκδικούν τα εργασιακά και μορφωτικά τους δικαιώματα, να μην μπορούμε να έχουμε γνώμη και θέση, ελεύθερα και ανοικτά απέναντι στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Οι κυβερνήσεις “παλεύουν” να μπουν τα πανεπιστήμια σε ένα διαρκές κυνήγι χορηγών κι επενδύσεων και να τεθεί σε δεύτερη μοίρα η ποιότητα σπουδών, η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης. Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, παλεύουμε για πανεπιστήμια ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν. Πανεπιστήμια  της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων των λίγων. Πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού!

Η Ομοσπονδία προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και καλεί  σε συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους στη 1μ.μ. στα Προπύλαια και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις στις άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Την ίδια ημέρα, συμμετέχει στα συλλαλητήρια ομοσπονδιών και σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στο νομοσχέδιο

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή πολιτικών στη Λαμπαδηδρομία: Παραβίαση θεμελιωδών αρχών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα