ΑΘΗΝΑ
17:54
|
26.04.2024
Η 31χρονη Χαδλούλ συνελήφθη τον Μάιο του 2018 και καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους σε σχεδόν έξι χρόνια κάθειρξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδαράβισσα υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών Λουτζέιν αλ Χαδλούλ αφέθηκε ελεύθερη από φυλακή της Σαουδικής Αραβίας μετά από σχεδόν τρία χρόνια που παρέμεινε κρατούμενη, δήλωσε σήμερα η οικογένειά της, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις.

Η 31χρονη Χαδλούλ συνελήφθη τον Μάιο του 2018 και καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους σε σχεδόν έξι χρόνια κάθειρξης με κατηγορίες που εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισαν «ψευδείς». Το κατηγορητήριο κατά της ακτιβίστριας βασίστηκε σε μια ευρεία νομοθεσία καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η αδερφή της Χαδλούλ, Λίνα, επιβεβαίωσε το νέο μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού στο Twitter.

Η απελευθέρωση της Χαλδουλ δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη με την ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, αφού ο νέος πρόδρος δέχεται πίεση από το εσωτερικό των Δημοκρατικών να σκληρύνει την στάση του απέναντι στο Ριάντ για ζητήματα γυναικείων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αυτό το μήνα τόνισε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ακολουθεί μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στο σουνιτικό βασίλειο, αναμένει από τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως με την απελευθέρωση ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλων πολιτικών κρατουμένων.

Η Χαδλούλ, που συνελήφθη μαζί με αρκετές άλλες υπερμάχους των δικαιωμάτων των γυναικών, καταδικάστηκε για κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας ανατροπής του πολιτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας και της πρόκλησης βλάβης της εθνικής ενότητας. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) χαρακτήρισε την καταδίκη της «παρωδία της δικαιοσύνης».

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων και η οικογένειά της υποστηρίζουν ότι η Χαδλούλ, η οποία αγωνιζόταν για το δικαίωμα των γυναικών να αποκτούν άδειες οδήγησης στη χώρα και την κατάργηση του συστήματος αρσενικής κηδεμονίας, υπέστη βασανιστήρια, όπως ηλεκτροσόκ, εικονικό πνιγό, μαστίγωμα και σεξουαλική επίθεση.

Πηγές: France24, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα