ΑΘΗΝΑ
16:06
|
07.05.2024
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η δυνατότητα καλύτερης μόρφωσης και περισσότερων επιλογών καριέρας στις γυναίκες εξηγεί μεταξύ άλλων μία δημογραφική τάση που εξελίσσεται σε "πονοκέφαλο".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η άρση της (επί δεκαετίες) πολιτικής του «ενός παιδιού» στην Κίνα το 2016 δεν επέφερε «έκρηξη γεννήσεων» στην Κίνα. Οι αλλαγές ρυθμών ζωής και η αύξηση της αστικοποίησης στην σινική περιφέρεια που επιβάλλουν οι ραγδαίοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την αλλαγή κοινωνικών συμπεριφορών και προτύπων διαβίωσης φαίνεται πως οδηγούν, επί του παρόντος, σε μείωση των γεννήσεων.

Image result for παιδιά στην Κίνα

Κινέζοι στατιστικολόγοι και κοινωνιολόγοι μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν κατέγραψαν μείωση των γεννήσεων το 2020 κατά 15%.  Εκτίμησαν ότι ανάμεσα στους πιθανούς λόγους εξήγησης του φαινομένου είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης, η αύξηση των απαιτήσεων για ανώτατη εκπαίδευση και η απόρριψη της προοπτικής ενός γάμου από τις νέες γενιές γυναικών στην Κίνα, που το 2019 μειώθηκαν σημειώνοντας χαμηλό ρεκόρ 14ετίας.

Τα ενδιαφέροντα δημογραφικά δεδομένα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το σινικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας φανερώνουν ότι ο αριθμός των πιστοποιητικών γέννησης το 2020 ήταν 10, 035 εκατομμύρια σε σχέση με τα 11,8 εκατομμύρια το 2019. Εκτιμάται πως ο συγκεκριμένος αριθμός γεννήσεων είναι ο χαμηλότερος (αναλογικά) από την ίδρυση της σύγχρονης Κίνας το 1949.

Ακόμη πιο ανησυχητικά όμως ήταν τα δεδομένα σε σχέση με την αναλογία του αριθμού γεννήσεων μεταξύ των δύο φύλων, καθώς το 53% των γεννήσεων ήταν αγόρια.

A nurse taking care of newborn babies in Shanghai

Αυτή η δημογραφική τάση  προκαλεί ανησυχία στις σινικές αρχές καθώς η αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού δεν θεωρείται ό,τι καλύτερο για την κοινωνική ειρήνη και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το 2050 προβλέπεται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας θα είναι άνω των 60 ετών. Η τάση αυτή ελλοχεύει πιθανές «κοινωνικές εκρήξεις» ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί με έκθεση που εξέδωσε το 2019 η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών που προβλέπει εξάντληση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων ως το 2035.

Image result for OLD PEOPLE IN CHINA

Ο καθηγητής Πίτερ Μακντόναλντ από τη σχολή Δημογραφικών Μελετών και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης εκτιμά πως τα στοιχεία αυτά είναι μόνον ένα μικρό μέρος από στοιχεία που δείχνουν τις εντεινόμενες δημογραφικές δυσκολίες της Κίνας.

Θεωρεί πως οι δείκτες γεννήσεων στην Κίνα, που πέφτουν εδώ και χρόνια, φανερώνουν πως αντανακλά αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία της χώρας και την επιλογή ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας με τις περισσότερες οικογένειες να προτιμούν έναν μικρό αριθμό παιδιών αφού το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χρόνια ακόμη και σε περιοχές της περιφέρειας όπου δεν ίσχυε ο περιορισμός του ενός παιδιού ανά οικογένεια.

Image result for CHILDREN IN CHINA

Η Ζιανγκ Λίτζιά, συγγραφέας και δημοσιογράφος, μιλώντας στην Γκάρντιαν επισημαίνει τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τις επιλογές των σύγχρονων γυναικών στην Κίνα οι οποίες απολαμβάνουν εκτός γάμου υψηλότερη μόρφωση, καλύτερες αμοιβές και ανώτερο βιοτικό επίπεδο.

«Είναι ζήτημα επιλογής. Η καλύτερη παιδεία, τα υψηλότερα εισοδήματα, οι ευκαιρίες καριέρας δίνουν την ελευθερία στις γυναίκες να υιοθετήσουν τον τρόπο ζωής που επιθυμούν και μπορούν να τον επιβάλλουν προβάλλοντας αντίσταση στην επιθυμία των γονιών τους για γάμο και τεκνοποίηση. Η κοινωνία πλέον είναι πιο ανεκτική σε αυτό περισσότερο σήμερα από ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ίδια προτείνει να δοθούν περισσότερα κίνητρα και βοήθεια στα νέα ζευγάρια ώστε να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα