ΑΘΗΝΑ
07:52
|
26.06.2024
Δακρυγόνα, πυροβολισμοί και βίαιες συγκρούσεις στο Πορτ-ο-Πρενς κατά τη διάρκεια δυναμικών διαμαρτυριών κατά του Ζοβενέλ Μοΐζ .
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυνάμεις κατατολής έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, πυροβόλησαν στον αέρα και συγκρούστηκαν βίαια με διαδηλωτές χθες Τετάρτη (10/2) στο Πορτ-ο-Πρενς, εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ που, “καθαίρεσε” τρία μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να αναλάβουν το αξίωμά οτυ σε μεταβατικό ρόλο.

“Ξαναγυρίσαμε στη δικτατορία! Κάτω ο Μοΐζ!”, “Κάτω η Σισόν” (η πρέσβυρα των ΗΠΑ) φώναζαν οι διαδηλωτές, εν μέσω σκηνών χάους και αστυνομικής βίας στην πρωτεύουσα της φτωχής χώρας της Καραϊβικής.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ του Μοΐζ, τον οποίον οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι πυροβολεί διαδηλωτές και ο οποίος ισχυρίζεται πως θα εγκαταλείψει την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2022, αφού διεξαχθούν εκλογές φέτος.

Η νέα πολιτική αναταραχή ενσκήπτει στη Αϊτή εν μέσω παραλυτικής οικονομικής κρίσης και ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας, ιδίως των απαγωγών με στόχο να αποσπαστούν λύτρα.

Η αντιπολίτευση απαιτεί από τον Μοΐζ να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία και τον κατηγορεί για αυταρχική παρέκκλιση και παραβίαση του Συντάγματος.

Η ένταση κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν ο πρόεδρος ισχυρίστηκε πως βρισκόταν σε εξέλιξη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του. Οι αρχές συνέλαβαν την Κυριακή 23 πρόσωπα, ανάμεσά τους ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου κι έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας.

Διαδηλωτές δηλώνουν πως συνελήφθησαν τουλάχιστον 72 άτομα μεταξύ των οποίων και 22 παιδιά.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση εξέδωσε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την καθαίρεση του συλληφθέντος δικαστικού και άλλων δύο συναδέλφων του.

Η αντιπολίτευση είχε προσεγγίσει αυτά τα τρία μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και τους είχε ζητήσει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν την προεδρία σε μεταβατικό ρόλο. Τελικά, η αντιπολίτευση επέλεξε να ονομάσει μεταβατικό πρόεδρο τον δικαστικό Ζοζέφ Μεσέν Ζαν Λουί, 72 ετών.

Για την αντιπολίτευση, ο Μοΐζ όφειλε να έχει εγκαταλείψει την εξουσία την 7η Φεβρουαρίου, όταν τυπικά έληγε η πενταετής θητεία του μετά τις εκλογές του 2015, το αποτέλεσμα των οποίων είχε αμφισβητηθεί.

Ο Μοΐζ απορρίπτει την αξίωση της αντιπολίτευσης, καθώς διατείνεται ότι η θητεία του άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά τις νέες εκλογές του 2016, τονίζοντας πως θα αποχωρήσει από την εξουσία τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Συλλογικό όργανο των δημοσιογράφων της Αϊτής διαμαρτυρήθηκε χθες για τη βία που ασκεί η αστυνομία στους εργαζομένων των ΜΜΕ. Δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ημιφορτηγού που έγραφε “Τύπος”, όπως κατέγραψαν τηλεοπτικές κάμερες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Επέστρεψε στην Αυστραλία ο Τζούλιαν Ασάνζ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο

Αυλαία στη δίκη για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ

Φωτιά στην Ύδρα: Στον ανακριτή οι 13 συλληφθέντες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα