ΑΘΗΝΑ
04:33
|
20.04.2024
Μεταρρυθμιστές και συντηρητικοί διαφωνούν έντονα για τη "γραμμή" του κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με δύο ξεχωριστά συνέδρια πορεύεται το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, ως απόρροια της αντιπαλότητας μεταξύ της “μεταρρυθμιστικής” και της “συντηρητικής” πτέρυγάς του, η οποία διαρκεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και κορυφώνεται τώρα με την εκδήλωση έντονων διαφωνιών μεταξύ τους για τη “γραμμή” που ακολουθεί το κόμμα.

Αρχικά χθες, Τετάρτη, η ομάδα εντός του κόμματος που αποκαλείται “Επιτροπή Πρωτοβουλίας” και αμφισβητεί έντονα τη “γραμμή” και τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας του VMRO-DPMNE γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε την έγγραφη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος και προχωρά στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το οποίο όρισε για τις 28 Μαρτίου.

Η “Επιτροπή Πρωτοβουλίας”, την οποία τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν και “εσωκομματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE”, ανέφερε ότι στο έκτακτο αυτό συνέδριο θα τεθεί θέμα ηγεσίας του κόμματος και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία της παράταξης να καταθέσουν υποψηφιότητα, καθώς και το πρόγραμμά τους σχετικά με την “αναγγένηση” του κόμματος.

Η Επιτροπή αυτή, η οποία εκφράζει τη μεταρρυθμιστική τάση εντός του VMRO-DPMNE επιρρίπτει στον αρχηγό του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, και το περιβάλλον του τελευταίου την ευθύνη για την ήττα του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2020, κατηγορώντας τον επιπρόσθετα ότι χαράσσει και ακολουθεί πολιτικές που απομονώνουν όλο και περισσότερο το κόμμα και το οδηγούν σε απαξίωση.

Λίγες ώρες αργότερα χθες, η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE, που ελέγχεται από τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου του κόμματος για τον Νοέμβριο, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που θα διεξαχθούν ένα ή δύο μήνες νωρίτερα.

Στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον Χρίστιαν Μίτσοκσι, ο οποίος εκπροσωπεί τη συντηρητική και εθνικιστική τάση εντός του κόμματος, θεώρησαν ότι η κίνηση της “Επιτροπής Πρωτοβουλίας” για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου είναι αντίθετη στις διατάξεις του καταστατικού του κόμματος και ανέφεραν ότι το μόνο “νόμιμο” συνέδριο θα είναι αυτό που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο.

Τα στελέχη που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα του VMRO-DPMNE και συντάσσονται γύρω από τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατηγόρησαν την “Επιτροπή Πρωτοβουλίας” ότι επιδιώκει να ανακόψει την ανοδική πορεία του κόμματος και ότι λειτουργεί σαν “δούρειος ίππος” του αρχηγού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Πρόσθεσαν ότι το συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για “εκκαθάριση” στους κόλπους του κόμματος.

Ο 43χρονος Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναδείχτηκε αρχηγός του VMRO-DPMNE από έκτακτο συνέδριο του κόμματος αυτού, που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2017 και στο οποίο ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Είχε προταθεί για νέος αρχηγός του κόμματος από τον “αδιαμφισβήτητο” τότε ηγέτη του VMRO-DPMNE και ισχυρό άνδρα της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 διέφυγε στην Ουγγαρία προκειμένου να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών στη Βόρεια Μακεδονία για υποθέσεις διαφθοράς και για να μην καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αρκετές ακόμη υποθέσεις εις βάρος του που σχετίζονται με τα “πεπραγμένα” του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας (2006-2016).

Ο Γκρούεφσκι κατέφυγε στον ομοϊδεάτή του, τον Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Θεωρείται ότι ακόμη και σήμερα κινεί τα νήματα στο VMRO-DPMNE και λειτουργεί ως “σκιώδης” ηγέτης του.

Ο Μίτσοκσκι στα τρία χρόνια που είναι αρχηγός του κόμματος ακολουθεί πιστά την “σκληρή” γραμμή στα εθνικά θέματα που είχε χαράξει ο προκάτοχός του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος Ζόραν Ζάεφ τον αποκαλεί τακτικά “μαριονέττα του φυγά”.

Η μεταρρυθμιστική τάση εντός του VMRO-DPMNE εκπροσωπείται κυρίως από τον γνωστό επιχειρηματία και δήμαρχο της πόλης Καβάνταρτσι Μίτκο Γιάντσεφ και τον πρώην υπουργό Υγείας (επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι) Νίκολα Τοντόροφ.Τον Οκτώβριο του 2018, ο Μίτκο Γιάντσεφ διεγράφη από αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, μετά από διαφωνίες με την ομάδα του Χρίστιαν Μίτσκοσκι σχετικά με την τακτική του κόμματος για το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είχε διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Μίτκο Γιάντσεφ, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τότε, συμμετείχε στο δημοψήφισμα και ψήφισε κατά της συμφωνίας. Το VMRO-DPMNΕ, που είχε εναντιωθεί ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών , ενόψει του δημοψηφίσματος εκείνου στη χώρα είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση, ωστόσο ο συντριπτικός αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού απείχε από το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή σε αυτό να ανέλθει μόλις στο 37%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα