ΑΘΗΝΑ
13:16
|
15.04.2021
Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των Δημοκρατικών κατήγορων – Η ώρα της υπεράσπισης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Εάν δεν καταδικαστεί, θα το ξανακάνει”. Με αυτήν την προειδοποίηση προς το σώμα της αμερικανικής Γερουσίας οι Δημοκρατικοί ολοκλήρωσαν την παρουσίαση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος λογοδοτεί για “υποκίνηση σε ανταρσία” στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο προκειμένου να διακοπεί η διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν.  

Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι με την προβολή βίντεο από την ημέρα της εισβολής και αναπαράγοντας λόγια και δηλώσεις των διαδηλωτών συνέδεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ με τα βίαια επεισόδια, τα οποία, όπως είπαν, προκάλεσαν μια μακροπρόθεσμη ζημία στη Δημοκρατία της χώρας. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές παρουσίασαν επίσης καταθέσεις αστυνομικών, μελών των υπηρεσιών πληροφοριών, αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ αλλά και αναρτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για να δέσουν την υπόθεση αποπομπής του. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει τη διαδικασία της αποπομπής για δεύτερη φορά στη θητεία του.

Τον λόγο τώρα θα λάβει η υπεράσπιση, η οποία θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σήμερα Παρασκευή. Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν ήδη χαρακτηρίσει “πολιτικό θέατρο” την όλη διαδικασία κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για εμμονή. Υποστηρίζουν ότι είναι η αντισυνταγματική η δίωξη ενός προέδρου άμα της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο.

Για την καταδίκη Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία και όλα δείχνουν ότι ο στόχος των Δημοκρατικών δεν επιτευχθεί καθώς μόλις έξι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές υπερψήφισαν επί της συνταγματικότητας και συνέχισης της διαδικασίας.

“Εάν επανέλθει σε κάποιο πολιτικό αξίωμα και ξανασυμβεί αυτό που έγινε στο Καπιτώλιο, οι μόνοι που θα φέρουν θα είμαστε εμείς”, τόνισε ο Δημοκρατικός βουλευτής και βασικός κατήγορος Τζέιμι Ράσκιν. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τεντ Λιου δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024 και να τις χάσει. “Δεν φοβάμαι την υποψηφιότητα Τραμπ το 2024. Φοβάμαι τι θα γίνει αν χάσει γιατί θα το ξανακάνει αυτό”, είπε ο Λιου.

Η υπεράσπιση θα έχει 16 ώρες για να παραθέσει τα επιχειρήματά της, σε διάστημα δύο ημερών, αν και δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλο αυτό το διάστημα. Ο Τραμπ απέρριψε από την πλευρά του μια πρόσκληση να καταθέσει ο ίδιος ενώ παραμένει ασαφές εάν θα κληθούν μάρτυρες.   Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι “ορισμένα μυαλά μπορεί να αλλάξουν”.

Πηγή: BBC, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από 24 έως 27 Ιουνίου το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Σε εξέλιξη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Τα εμβόλια δεν τα φέρνει ο καπιταλισμός αλλά τα δημόσια κεφάλαια

Ο Τζον Κλιζ “σφάζει” με το χιούμορ του την πολιτική ορθότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα