ΑΘΗΝΑ
10:38
|
24.04.2024
Οι σπόνσορες πίεσαν ακόμα και μετά τη δημόσια απολογία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας του Τόκιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ανακοίνωσε ο Γιοσίρο Μόρι ύστερα από την κατακραυγή που προκάλεσαν τα σεξιστικά σχόλια, στα οποία προέβη την περασμένη εβδομάδα.

“Οι ακατάλληλες δηλώσεις μου προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση (…). Θέλω να παραιτηθώ από την προεδρία σήμερα” είπε ο 83χρονος παράγοντας, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής για το “Τόκιο 2020”.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κ. Μόρι οι γυναίκες “μιλούν πολύ και οι συναντήσεις με τις γυναίκες μέλη του διοικητικού συμβουλίου πάντα καθυστερούν”. Αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ζήτησε συγνώμη για το σχόλιο, αλλά αρνήθηκε να αποχωρήσει από τη θέση του.

Σήμερα όμως δήλωσε: “Αυτό που προέχει είναι η διεξαγωγή των Αγώνων τον Ιούλιο. Και η παρουσία δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο”. Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του στην προεδρία της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων που επρόκειτο να διεξαχθούν πέρυσι αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση Μόρι οφείλεται στις πιέσεις που άσκησαν οι σπόνσορες, ανάμεσά τους η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota. Ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας Ακίο Τογιοντά είχε προ ημερών δηλώσεις “απογοητευμένος” με τον πρόεδρο της επιτροπής.

Την περασμένη Τρίτη, μια ομάδα βουλευτριών ντύθηκαν στα λευκά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σεξισμό του Μόρι. Κάποιοι άνδρες συνάδελφοί τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη διαμαρτυρία των βουλευτριών. Η δε κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε αρνήθηκε λόγω Μόρι να συμμετάσχει σε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της ολυμπιακής επιτροπής. Τέλος, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι έως και 400 εθελοντές των Αγώνων απέσυραν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση λόγω του Γιοσίρο Μόρι.


Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα