ΑΘΗΝΑ
15:52
|
19.04.2024
Αλλά κρατά τις απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες λόγω κορονοϊού στα σύνορα με το Μεξικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την εθνική εντολή έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση του τείχους του Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο Μπάιντεν αναφέρει ότι η εθνική εντολή έκτακτης ανάγκης ήταν “αδικαιολόγητη” και ότι διαβεβαιώνει πως δεν δαπανηθούν άλλα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων για την ανέγερση του τείχους.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τη νότια συνοριακή περιοχή των ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2019 προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να χρηματοδοτήσει το τείχος με κονδύλια από τον αμυντικό προϋπολογισμό. Μέχρι την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο είχαν δαπανηθεί 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του τείχους.  

Η χθεσινή ανακοίνωση από τον Μπάιντεν είναι η τελευταία σε μια σειρά εκτελεστικών εντολών που έχουν ανακαλέσει βασικά σημεία της πολιτικής ατζέντας του προκατόχου του.  Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν υπέγραψε εντολές για την επανένωση οικογενειών μεταναστών που χωρίστηκαν από τις πολιτικές της εποχής του Τραμπ και διέταξε έρευνα για την ατζέντα μετανάστευσης του προκατόχου του.  

Σε επιστολή του την Πέμπτη, έγραψε επίσης ότι θα ζητούσε επανεξέταση «όλων των πόρων που έχουν διατεθεί ή ανακατευθυνθεί» στην κατασκευή του τείχους.   Η οικοδόμηση ενός συνοριακού τείχους ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ από το 2016. Ένα έργο, στο οποίο εναντιώθηκε η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων με αποτέλεσμα ο Τραμπ να στραφεί στην επιλογή της εθνικής εντολής έκτακτης ανάγκης για τη χρηματοδότηση του έργου. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του, χτίστηκαν 80 μίλια με νέα εμπόδια, όπου δεν υπήρχαν πριν, και σε σχεδόν 400 μίλια αντικαταστάθηκαν τα υπάρχοντα τμήματα της κατασκευής.

“Η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Τραμπ δεν αφορούσε ποτέ την ασφάλεια”, έγραψε ο Δημοκρατικός gερουσιαστής από την Αριζόνα, Ραούλ Γρίβαλβα, στο Twitter μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν.  “Τώρα πρέπει να ακυρώσουμε τις συμβάσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν κατασκευάζεται άλλο κομμάτι του συνοριακού τείχους”. Εν αντιθέσει ο Τζέισον Μίλερ, πρώην σύμβουλος της εκστρατείας Τραμπ, σχολίασε στο Twitter: “Ο Μπάιντεν λατρεύει τη λαθρομετανάστευση”.

Μία από τις σκληρές πολιτικές για τη μετανάστευση της εποχής Τραμπ παραμένει και δεν ανακαλείται από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν. Όπως τόνισε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Τζεν Ψάκι οι συνοριοφύλακες διατηρούν το δικαίωμα των άμεσων και με συνοπτικές διαδικασίες απελάσεων μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού.

“Λόγω της πανδημίας αλλά και του γεγονότος ότι δεν είχαμε τον χρόνο ως διακυβέρνηση να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη και ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου των ατόμων που έρχονται στα σύνορά μας”, είπε η Ψάκι και συμπλήρωσε, “δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα και ως εκ τούτου η πλειονότητα των μεταναστών θα απελαύνεται”.

Πηγή: BBC, U.S.News  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα