ΑΘΗΝΑ
15:48
|
18.04.2024
Η αστυνομία της Νιγηρίας χτύπησε και συνέλαβε διαδηλωτές στο πεδίο πυροβολισμών του Λέκκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Νιγηρίας χτύπησε και συνέλαβε διαδηλωτές το Σάββατο στην εμπορική πρωτεύουσα του Λάγος,  όπου μια μικρή ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το άνοιγμα χώρου όπου καταγγέλλεται ότι πυροβολήθηκαν πέρυσι ακτιβιστές που επέκριναν  την αστυνομική βία. Η Διεθνής Αμνηστία και μάρτυρες δήλωσαν ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στις 20 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα σε μια πύλη διοδίων στην εύπορη περιοχή Λέκκι της πόλης και σε άλλη περιοχή. 

Σήμερα (13/2) υπήρχε έντονη παρουσία ένοπλων αστυνομικών στην πύλη διοδίων, όπου μια ομάδα περίπου 15 διαδηλωτών συγκεντρώθηκε παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα να απαγορεύσει τη διαδήλωση. Τουλάχιστον έξι από τους διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν με γκλομπ και συνελήφθησαν.

Εκπρόσωπος της κρατικής αστυνομίας του Λάγος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τις συλλήψεις, ενώ ο υπουργός πληροφοριών της Νιγηρίας προειδοποίησε τους ακτιβιστές νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να εγκαταλείψουν τα σχέδια για τη διαμαρτυρία.

Την Παρασκευή, παραιτήθηκε ένα από τα δύο νεαρά μέλη της κρατικής επιτροπής του Λάγος που διερευνά τους πυροβολισμούς του Οκτωβρίου, επικαλούμενο “αδικαιολόγητο εκφοβισμό ειρηνικών διαδηλωτών” και την ψηφοφορία της επιτροπής για άνοιγμα της πύλης διοδίων – πηγή εσόδων για την κρατική κυβέρνηση – πριν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Χιλιάδες Νιγηριανοί που ζητούν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία πραγματοποίησαν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο για περίπου δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο, ωστόσο οι πυροβολισμοί στο Λέκκι πυροδότησαν βία και λεηλασίες  σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας ένα κύμα των πολιτικών αναταραχών από τα πιο έντονα μετά το τέλος της στρατιωτικής κυριαρχίας το 1999.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα