ΑΘΗΝΑ
01:20
|
19.04.2024
Μια ειδική εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ειδική εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι είχαν «καταστροφικό» ανθρωπιστικό κόστος και μείωσαν τη ροή των ιατρικών προμηθειών εν μέσω της κρίσης της Covid-19.
Μια προκαταρκτική έκθεση της Αλίνα Ντουχάν – ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τον “αντίκτυπο των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων” – που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή διαπίστωσε ότι οι κυρώσεις σε μια σειρά βιομηχανιών και ιδρυμάτων της Βενεζουέλας είχαν ως αποτέλεσμα “οικονομικές και ανθρωπιστικές καταστροφές” για ολόκληρο τον πληθυσμό, έχοντας ιδιαίτερα «καταστροφικές συνέπειες» για τους φτωχούς και εκείνους που ανήκουν σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

«Σήμερα, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει έλλειψη απαραίτητων μηχανημάτων, ανταλλακτικών, ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, καυσίμων, φυσικού αερίου, τροφίμων και φαρμάκων», έγραψε η Ντουχάν, αποδίδοντας μεγάλο μέρος των ελλείψεων στο καθεστώς κυρώσεων. Πρόσθεσε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Βενεζουελανοί αντιμετωπίζουν πλέον «σοβαρή» επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σκληρός καθώς η χώρα μάχεται με την πανδημία κορονοϊού, καθώς περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας αξίας δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φάρμακα και εμβόλια παραμένουν παγωμένα σε ξένες τράπεζες.

“Επαναλαμβανόμενες αρνήσεις τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας ακόμη και για την αγορά φαρμάκων, εμβολίων και προστατευτικών συσκευών … εμποδίζει την ικανότητα της Βενεζουέλας να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της Covid-19”, πρόσθεσε η Ντουχάν.

Έχοντας επισκεφθεί τη Βενεζουέλα μεταξύ 1ης και 12ης Φεβρουαρίου για να εκτιμήσει “τον αντίκτυπο των μονομερών κυρώσεων στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, η Ντουχάν συναντήθηκε με μια σειρά από ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Νικολά Μαδούρο, καθώς και με πολίτες που εργάζονται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και διάφορες γραμμές κοινωνικής εργασίας.

Η Ντουχάν σημείωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις αυξάνονται σταθερά από το 2005, με νέα μέτρα να επιβάλονται το 2014, το 2017, το 2019 και πάλι το 2020 καθώς ακολούθησαν αρκετοί συμμάχοι των ΗΠΑ, επιδεινώνοντας τα προϋπάρχοντα προβλήματα στην οικονομία της Βενεζουέλας που εξαρτάται από το πετρέλαιο. Με την «σκλήρυνση» των κυρώσεων με την πάροδο των ετών, τα κρατικά έσοδα του Καράκας μειώθηκαν κατά 99%, αφήνοντας τη χώρα να ζήσει μόνο με το ένα τοις εκατό του εισοδήματός της πριν από τις κυρώσεις.

Με προβληματικές υποδομές και λίγους τρόπους για την απόκτηση ανταλλακτικών υπό τις κυρώσεις, οι γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας λειτουργούν επί του παρόντος με μόλις 20 τοις εκατό χωρητικότητα, δήλωσε η Ντουχάν, ενώ η διαθεσιμότητα χημικών που απαιτούνται για την επεξεργασία του νερού μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο.

Η εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε ζητώντας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους να «επανεξετάσουν και να άρουν στοχοθετημένες κυρώσεις σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο των προσφύγων». Κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να παραιτηθεί από δευτερεύουσες κυρώσεις – ή κυρώσεις που επιβάλλονται σε τρίτα μέρη που επιδιώκουν να κάνουν συναλλαγές με το Καράκας – λέγοντας ότι τέτοια μέτρα οδηγούν σε «υπερβολική συμμόρφωση» με το καθεστώς κυρώσεων από έθνη που φοβούνται αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Τέλος, η Ντουχάν συνέστησε στα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ξεπαγώσουν αμέσως τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, για να της επιτρέψουν να «αγοράσει φάρμακα, εμβόλια, τρόφιμα, ιατρικό και άλλο εξοπλισμό, ανταλλακτικά και άλλα βασικά αγαθά για να εγγυηθεί τις ανθρωπιστικές ανάγκες του λαού της Βενεζουέλας και την αποκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών. »

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα