ΑΘΗΝΑ
12:28
|
26.04.2024
Το βιβλίο του Ερίκ Τουσέν "Συνθηκολόγηση Ενηλίκων" αναλύει, μεταξύ άλλων, την αυτοπαγίδευση του ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στις ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Άνοιξη του 2020 εκδόθηκε ταυτόχρονα στα γαλλικά και στα ελληνικά το βιβλίο του Ερίκ Τουσέν “Συνθηκολόγηση Ενηλίκων” (γαλλικός τίτλος “Capitulation entre adultes, Grèce 2015: une alternative était possible”). Είναι μια ουσιαστική συμβολή στην αποκατάσταση της αλήθειας για το τι πραγματικά συνέβη και πώς οδηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνθηκολόγηση του 2015.

Σε αντίθεση προς την εκδοχή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γινόταν αλλιώς – παραλλαγή της άποψης “There Is No Alternative” – ο υπότιτλος της γαλλικής έκδοσης δηλώνει τη βασική ιδέα του συγγραφέα ότι υπήρχε πράγματι εναλλακτική. Όμως, όπως φαίνεται από τον κύριο τίτλο, η βασική πρόθεσή του είναι να δώσει μια απάντηση στην αφελή αφήγηση Βαρουφάκη ότι φταίνε οι ‘κακοί’ Ευρωπαίοι που δεν έπαιξαν το παιχνίδι έντιμα.

Θυμίζω ότι ο Ερίκ Τουσέν ηγήθηκε το 2015 της επιτροπής για τον έλεγχο του ελληνικού χρέους, μετά από πρόσκληση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως προέδρου τότε του ελληνικού κοινοβουλίου, και είχε ο ίδιος άμεση επαφή και με το προσκήνιο αλλά και με το παρασκήνιο των εξελίξεων που κατέληξαν στην ήττα των Ελλήνων.

Μαρξιστής ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, ο Ερίκ Τουσέν έχει υποστηρίξει τη διαγραφή του αθέμιτου παγκόσμιου χρέους από τα πρώτα χρόνια του 2000, και έχει στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ενώ ευρύτερα γνωστή είναι η συμβολή του στην προσπάθεια διαγραφής του χρέους από την κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορρέα στον Ισημερινό (2007). 

Έχοντας όλη αυτή την εμπειρία εξηγεί στο βιβλίο πώς το ελληνικό εγχείρημα υπονομεύθηκε ήδη από την πρώτη στιγμή με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Μιλά για την αυτοπαγίδευση του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της μυστικής διπλωματίας και στέκεται ιδιαίτερα στις ευθύνες του Γ. Βαρουφάκη τόσο στη σύναψη της συμφωνίας του Φεβρουαρίου όσο και στη διαχείρισή της στη συνέχεια (με τους εξυπνακισμούς που όλοι θυμόμαστε περί “δημιουργικής ασάφειας” κλπ). 

Πάντως, παρά τη διαφωνία του με τον Βαρουφάκη ο Τουσέν αναγνωρίζει την αξία της μαρτυρίας του σε όσα λέει στο βιβλίο του. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Dialogos Radio τον Δεκέμβριο 2017 έλεγε: “Διαφωνώ με τον προσανατολισμό του Βαρουφάκη, αλλά είναι μια μοναδική παρουσίαση του τι συνέβη πριν από τις εκλογές του ελληνικού κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2015 και ό,τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο που ακολούθησε”. (Βλ. απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης στα αγγλικά και ελληνικά).

Δεν παραλείπει ο Ερίκ Τουσέν να μιλήσει για τις ευθύνες της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πώς τα βασικά στελέχη της λειτούργησαν σ’ όλη αυτή την περίοδο κατευναστικά, δεν κατήγγειλαν εγκαίρως την πολιτική και τις προθέσεις της ηγετικής ομάδας, και δεν προετοίμασαν ούτε το κόμμα ούτε τον λαό για κάτι διαφορετικό.

Στο βίντεο που ακολουθεί μιλά ο ίδιος ο Ερίκ Τουσέν για το βιβλίο. Είναι η παρέμβασή του στην παρουσίαση που έγινε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο 2020 (βλ. αναλυτικά στο infolibre).

Ας σημειωθεί επίσης πως οι βασικές ιδέες του βιβλίου είχαν προδημοσιευθεί στα αγγλικά, σε μια σειρά άρθρων του Τουσέν από τον Αύγουστο 2017 έως τον Οκτώβριο 2019, ενώ ενδιαφέρον έχει η σύνοψη του βιβλίου από τον Ολιβιέ Μπονφόν, και άλλες παρεμβάσεις που μπορεί να βρει κανείς στην παρουσίαση του βιβλίου στην ιστοσελίδα της Επιτροπής για την ακύρωση των αθέμιτων χρεών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα