ΑΘΗΝΑ
04:57
|
17.05.2024
Ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο αρχαίο ζυθοποιείο που θεωρείται πως είναι το παλαιότερο ζυθοποιείο της Αβύδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, οι ανασκαφές των αρχαιολόγων έφεραν στο φως ένα ζυθοποιείο 5.000 ετών το οποίο θα μπορούσε να παράγει χιλιάδες λίτρα μπύρας στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Αβύδου, 

Το εύρημα στο Κυβερνείο της Σοχάγκ στην Αίγυπτο πιθανότατα χρονολογείται από την εποχή του Φαραώ Ναρμέρ περίπου το 3.100 π.Χ.

Ο Δρ. Μάθιου Άνταμς, ένας από τους επικεφαλής της αιγυπτιο-αμερικανικής αποστολής που έκανε την ανακάλυψη, είπε ότι πιστεύει πως η μπύρα χρησιμοποιούταν σε τελετουργικά βασιλικά  ενταφιασμών για τους πρώτους βασιλιάδες της Αιγύπτου.

Το ζυθοποιείο, το οποίο είχε παραγωγική ικανότητα 22.400 λίτρα, χωρίζεται σε οκτώ τμήματα. Στο καθένα από αυτά βρίσκονται 40 πήλινα δοχεία που χρησιμοποιούνταν για τη θέρμανση μειγμάτων σιτηρών και νερού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Αποκαλυπτοντας αυτό που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο ζυθοποιείο της Αβύδου.

Η Κοινή Αιγυπτιακή – Αμερικανική Αρχαιολογική Αποστολή, υπό την προεδρία του Δρ. Μάθιου Άνταμς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Δρ. Ντέμπορα Φισάκ του Πανεπιστημίου Princeton, κατά τη διάρκεια των εργασιών στη βόρεια Άβυδο, στην επαρχία Σοχάγκ, κατάφερε να ανακαλύψει αυτό που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο εργοστάσιο παραγωγής μπύρας υψηλής ποιότητας στον κόσμο.

Ο Δρ. Μουσταφά Γουαζίρι, Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιολογίας, δήλωσε ότι το εργοστάσιο είναι πιθανό να χρονολογείται από την εποχή του βασιλιάΝαρμέρ, και αποτελείται από οκτώ μεγάλους τομείς, 20 x 2,5 x 0,4 μέτρων που χρησιμοποιούνταν ως μονάδες παραγωγής μπύρας. Κάθε τμήμα περιείχε περίπου 40 πήλινα σκεύη παρατεταγμένα σε δύο σειρές, προκειμένου να θερμανθεί ο κόκκος και το μείγμα νερού, και κάθε σκεύος συγκρατείται στη θέση του με μοχλούς από πηλό τοποθετημένοι κάθετα με τη μορφή δακτυλίων.

Ο επικεφαλής της αποστολής  Δρ. Μάθιου Άνταμς σημείωσε ότι οι μελέτες απέδειξαν ότι το εργοστάσιο έχει δυνατότητα παραγωγής περίπου 22.400 λίτρων μπύρας τη φορά, και πιθανώς κατασκευάστηκε εδώ ειδικά για τον εφοδιασμό τελετουργικών των ενταφιασμών των πρώτων βασιλιάδων της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αυτές τις εγκαταστάσεις βρέθηκαν στοιχεία για τη χρήση μπύρας σε τελετουργικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτή τη μονάδα στις αρχές του 20ού αιώνα, η τοποθεσία της δεν προσδιορίστηκε με ακρίβεια και η τρέχουσα αποστολή μπόρεσε να εντοπίσει ξανά και να αποκαλύψει αυτήν και το περιεχόμενό της.

Οι αρχές έχουν εκφράσει ιδιαίτερη προθυμία να αναδείξουν τα πρόσφατα ευρήματα, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης του πολιτιστικού τουρισμού, μετά το οδυνηρό πλήγμα της τουριστικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μειώθηκε στα 3,5 εκατομμύρια πέρυσι από τα 13,1 εκατομμύρια του 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα