ΑΘΗΝΑ
08:56
|
25.04.2024
Οι εμπειρογνώμονες που στάλθηκαν στην Κίνα από τον ΠΟΥ για να ερευνήσουν την προέλευση της Covid-19 επιτέθηκαν στους New York Times γιατί φέρονται να διαστρέβλωσαν…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εμπειρογνώμονες που στάλθηκαν στην Κίνα από τον ΠΟΥ για να ερευνήσουν την προέλευση της Covid-19 επιτέθηκαν στους New York Times γιατί φέρονται να διαστρέβλωσαν τα λόγια τους. Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο απάντησε στις επιφυλακτικές παρατηρήσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με την έρευνα.

Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων επέστρεψε αυτήν την εβδομάδα από μια διερευνητική αποστολή ενός μήνα στη Γουχάν, όπου αναζητούσαν μια καλύτερη κατανόηση του πώς ξεκίνησε η πανδημία Covid-19. Η αποστολή τους υποβλήθηκε σε πολιτικά φορτισμένη προσοχή, που απορρέει από εκτεταμένες κατηγορίες ορισμένων δυτικών αξιωματούχων ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει μια συγκάλυψη του αρχικού ξεσπάσματος της επιδημίας στην επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της.

Οι επιστήμονες, που εργάστηκαν υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επέστρεψαν με νέα δεδομένα και σχέδια για περαιτέρω έρευνα. Η κάλυψη στον Δυτικό Τύπο, ωστόσο, επικεντρώθηκε σε τμήματα της έρευνάς τους που απογοήτευσαν τις προσδοκίες και την υποτιθέμενη πίεση που ασκήθηκε στην ομάδα από το Πεκίνο.

Μια συγκεκριμένη ιστορία αυτού του είδους δημοσιεύτηκε από τους New York Times, με τίτλο «Στο ταξίδι του ΠΟΥ, η Κίνα αρνήθηκε να παραδώσει σημαντικά δεδομένα». Δύο μέλη της ερευνητικής ομάδας άσκησαν έντονη κριτική σε αυτό , καθώς είχαν αναφερθεί εκτενώς μέσα στο άρθρο. Ο Βρετανός ζωολόγος Πίτερ Ντάσζακ ανάρτησε στο Twitter ένα σύνδεσμο προς το άρθρο το Σάββατο, σχολιάζοντας ότι «ΔΕΝ ήταν αυτή η εμπειρία μου» και ότι η ομάδα «ΕΙΧΕ πρόσβαση σε κρίσιμα νέα δεδομένα καθ ‘όλη τη διάρκεια».

Η Δανή επιδημιολόγος Τέα Κόλσεν Φίσερ, συνάδελφος ερευνητής, συμφώνησε, λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει και από την πλευρά της για την αποστολή.

«Το να επιτρέπουμε έντονα επιχειρήματα αντικατοπτρίζει ένα βαθύ επίπεδο εμπλοκής στην αίθουσα», είπε, αναφερόμενη στη διατύπωση των συζητήσεων ανάμεσα στους επισκέπτες και των οικοδεσπότων τους από τους Times ως κάτι αφύσικο και ενδεικτικό της παρεμπόδισης από την κινεζική πλευρά.

Τα λόγια μας διαστρεβλώνονται σκόπιμα επισκιάζοντας σημαντικό επιστημονικό έργο.

Ο Ντάσζακ πρόσθεσε ότι αφού αφιέρωσε πολύ χρόνο εξηγώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα βασικά ευρήματα που έκανε ο ίδιος και άλλοι στην Κίνα, ήταν «απογοητευτικό» να βλέπουμε «τα λόγια των συναδέλφων μας να παρατίθενται ανακριβώς επιλεκτικά για να χωρέσουν μια αφήγηση που είχε κοθοριστεί πριν ξεκινήσει το έργο. Ντροπή σας [New York Times]. “

Η επιτροπή που έχει διαταχθεί από τον ΠΟΥ δεν έχει ακόμη υποβάλει την τελική της έκθεση για την αποστολή στη Γουχάν, αλλά έχουν δημοσιοποιήσει τα γενικά συμπεράσματά τους. Μερικά από αυτά επιβεβαίωσαν τη γενικά αποδεκτή θεωρία της μετάδοσης του κορονοϊού από νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός ακόμη άγνωστου ενδιάμεσου ζώου. Η ομάδα συμφώνησε επίσης να διερευνήσει περαιτέρω τη δυνατότητα μετάδοσης μέσω συσκευασιών ψυχρής αποθήκευσης τροφίμων, κάτι που ορισμένοι Κινέζοι επιστήμονες προτιμούν έναντι της εναλλακτικής.

Η ομάδα επί της ουσίας απέκλεισε τη θεωρία «διαρροής από εργαστηρίο ιών», η οποία ήταν η προτιμώμενη γραμμή επίθεσης εναντίον της Κίνας από την κυβέρνηση Τραμπ. Η ρητορική της κυβέρνησης Μπάιντεν μέχρι στιγμής είναι λιγότερο ανοιχτά κατηγορητική για το Πεκίνο, αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ επιφυλακτική σχετικά με τις προθέσεις της Κίνας.

Σχολιάζοντας το Σάββατο την επιστροφή της αποστολής του ΠΟΥ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι οι Αμερικανοί «έχουν βαθιές ανησυχίες» σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας» και ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για να φτάσουν σε αυτά. Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αντιστρέψει την απόσυρση από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ της εποχής Τραμπ «σημαίνει να σταθεί στα υψηλότερα πρότυπα» της διαφάνειας και της λογοδοσίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Πεκίνο ανταπέδωσε τα πυρά την Κυριακή, καθώς η πρεσβεία του στην Ουάσινγκτον παρατήρησε ότι ο Τραμπ έχει «υπονομεύσει σοβαρά τα πολυμερή θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, και έβλαψε σοβαρά τη διεθνή συνεργασία για την Covid-19». Τώρα η ομάδα του Μπάιντεν «ενεργεί σαν να μην είχε συμβεί τίποτε από αυτά» και «κουνά το δάχτυλο σε άλλες χώρες που υποστηρίζουν πιστά τον ΠΟΥ και τον ίδιο τον ΠΟΥ».

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει «να διατηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα, να πάρει μια σοβαρή, σοβαρή, διαφανή και υπεύθυνη στάση, να αναλάβει τη νόμιμη ευθύνη της, να υποστηρίξει το έργο του ΠΟΥ με πραγματικές ενέργειες και να συνεισφέρει δεόντως στη διεθνή συνεργασία για την Covid-19», πρόσθεσε η δήλωση. “Όλος ο κόσμος θα κοιτάζει.”

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα