ΑΘΗΝΑ
19:49
|
18.04.2024
Το Μπαγκλαντές στέλνει περισσότερους πρόσφυγες Ροχίνγκια σε απομακρυσμένο νησί, παρά την κριτική των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντός των επόμενων δύο ημερών, το Μπαγκλαντές πρόκειται να μετεγκαταστήσει περισσότερους από 3.000 – 4.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια στο απομακρυσμένο νησί Bhasan Char του κόλπου της Βεγγάλης, σύμφωνα με δηλώσεις δύο αξιωματούχων, παρά την έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο θύελλας και πλημμυρών.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν μεταφερθεί στο νησί περίπου 7.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια που προσέφυγαν στο Μπαγκλαντές από τη Μιανμάρ, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ζουν σε καλύβες που είναι πάνω σε πλαγιές.

Το Μπαγκλαντές ισχυρίζεται ότι η μετεγκατάσταση είναι εθελοντική, ωστόσο, μερικές από τις πρώτες ομάδες προσφύγων, που μετακινήθηκαν τον Δεκέμβριο, έχουν μιλήσει για εξαναγκασμό. Επιπλέον, μετά την άφιξή τους στο νησί, οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να φύγουν χωρίς κυβερνητική άδεια.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς σχετικά με την επισφάλεια στο νησί, επικαλούμενη τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και την ύπαρξη νοσοκομείων, καταφυγίων και την παροχή στέγης σε 100.000 ανθρώπους. Επιπλέον, η κυβέρνηση τονίζει ότι ο υπερπληθυσμός στα στρατόπεδα προσφύγων τροφοδοτεί το έγκλημα.

Το Μπαγκλαντές έχει επικριθεί για την απροθυμία του να συμβουλευτεί την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς σχετικά με τις ενέργειες αυτές. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι δεν έχει επιτραπεί στον οργανισμό να αξιολογήσει την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της ζωής στο νησί.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός αξιωματούχος του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνος για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι η διαδικασία μετακίνησης των Ροχίνγκια θα συνεχιστεί και πως πηγαίνουν εκεί ευτυχώς για  μια καλύτερη ζωή. Τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο επαναπατρισμός των προσφύγων στην πατρίδα τους με αξιοπρεπή και βιώσιμο τρόπο.

Το Μπαγκλαντές ζήτησε από τη Μιανμάρ να προωθήσει την αργοπορημένη διαδικασία εκούσιου επαναπατρισμού των προσφύγων Ροχίνγκια, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση στους στρατιωτικούς ηγέτες μετά από το πραξικόπημα, το οποίο ελαχιστοποιεί τις ελπίδες των προσφύγων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα