ΑΘΗΝΑ
21:35
|
05.10.2024
Συνέντευξη της Νομπούκο Μοτομούρα, βουλευτού του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στον Βαγγέλη Μαρινάκη για το Κοσμοδρόμιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κοσμοδρόμιο μίλησε με τη Νομπούκο Μοτομούρα, βουλευτή του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, τις σινοϊαπωνικές σχέσεις, την πατριαρχία και τις επικείμενες εκλογές.

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε τον πρωθυπουργό Σούγκα να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο, καθώς τα κρούσματα Covid-19 φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα. Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιο πλαίσιο σχετικά με την κυβερνητική απάντηση στην Covid-19 και τη θέση του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος έναντι των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας;

Το Τόκιο και άλλες μητροπολιτικές περιοχές στην Ιαπωνία βρίσκονται επί του παρόντος υπό «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει έναν τεράστιο προϋπολογισμό σε προγράμματα προώθησης ταξιδιών και φαγητού με την ονομασία «Go to travel campaign» και «Go to eat campaign», παρόλο που η εξάπλωση του Covid-19 δεν έχει ακόμη περιοριστεί, καθώς και ο αριθμός των τεστ PCR παραμένει ανεπαρκής. Έτσι έχει διαβρώσει την αίσθηση της προσοχής μεταξύ των ανθρώπων σχετικά με την ανάγκη πρόληψης της λοίμωξης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου τα νοσοκομεία έχουν σχεδόν φτάσει τα όρια των δυνατοτήτων τους.

Το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιμένει ότι η κατεύθυνση της πολιτικής πρέπει να αλλάξει, με πολιτικές άμεσης στήριξης για επιχειρήσεις που υποφέρουν από χαμηλότερες πωλήσεις και χαμηλότερα κέρδη, όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες τροφίμων, η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιβάλλει διάφορους αυτοπεριορισμούς χωρίς αυτοί να συνοδεύονται από επαρκή μέτρα στήριξης, γεγονός που δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απαιτούμε, επομένως, ως κόμμα επαρκείς αποζημιώσεις ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου κατανάλωσης, για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ακούμε πολύ συχνά ότι από το 2000, η Ιαπωνία έχει δει μια σταδιακή αναβίωση αντικινεζικών συναισθημάτων. Σε ποιο βαθμό αυτό ισχύει και αν ισχύει σε τι βαθμό υπεύθυνο θεωρείται το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για αυτήν την εικόνα; Ο Κάζουο Σι, αρχηγός του κόμματός σας, πέρυσι είπε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν αξίζει να λέγεται κομμουνιστικό».

Πολλοί Ιάπωνες αισθάνονται θλίψη και επικρίνουν την Κίνα για την άγρια καταστολή στις εθνοτικές μειονότητες στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, καθώς και για την καταστολή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα από πλευράς του έχει ορίσει στο καταστατικό του πρόγραμμα ότι μια σοσιαλιστική / κομμουνιστική Ιαπωνία θα κληρονομήσει και θα αναπτύξει περαιτέρω όλα τα πολύτιμα κέρδη της καπιταλιστικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Το κόμμα μας είναι ένα πολιτικό κόμμα που δεν έχει τίποτα κοινό με τον ηγεμονισμό ούτε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρήθηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την σημερινή Κίνα.

Θεωρούμε ότι οι άδικες συμπεριφορές της Κίνας δεν συμβιβάζονται με τον σοσιαλισμό / κομμουνισμό. Το κόμμα μας έχει επικρίνει την Κίνα για την συμπεριφορά που το Πεκίνο επιδεικνύει σε μια σειρά ζητημάτων. Θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην ευθύνη του, ως κόμμα που αγωνίστηκε ενάντια στον ηγεμονισμό οποιασδήποτε υπερδύναμης.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "NO WAR"

Η επικρατούσα αντίληψη στην Ευρώπη είναι ότι η Ιαπωνία είναι ο ορισμός αυτού που αποκαλούμε πατριαρχική κοινωνία. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια εικόνα σχετικά με την κατάσταση και τη δράση του κόμματός σας σε αυτό το ζήτημα;

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας που τέθηκε σε ισχύ το 1947 δίνει την πρώτη του προτεραιότητα στην ατομική αξιοπρέπεια, αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στην ουσία των διακηρύξεών του στην χώρα μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παλιές ιδέες της πατριαρχίας παραμένουν βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία – όπως μπορείτε να δείτε η Ιαπωνία είναι η 121η χειρότερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά στον δείκτη χάσματος μεταξύ των φύλων.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στα 465 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπάρχουν μόνο 46 γυναίκες (9,89%). Μεταξύ αυτών, είμαι η μόνη γυναίκα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο αναλογικό τμήμα αντιπροσώπευσης της περιοχής Tokai που έχει 21 έδρες.

Το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα φροντίσει τα ψηφοδέλτια που θα υποβάλει στις επόμενες γενικές εκλογές να έχουν τον ίδιο αριθμό γυναικών και ανδρών.

Πίσω από το πρόβλημα της ελλιπούς παρουσίας αρκετών γυναικών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, βρίσκεται το στοιχειώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Περίπου το 60% των εργαζομένων γυναικών βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας ως περιστασιακοί υπάλληλοι με χαμηλή αμοιβή, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις γυναίκες να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες, και, επομένως, να έχουν μια βάση εκκίνησης για να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή.

Η Ιαπωνία εισέρχεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Πώς θα περιγράφατε το πολιτικό τοπίο στην Ιαπωνία σήμερα και τι ελπίζει το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα;

Θέληση δική μου και του κόμματος είναι η αλλαγή της κυβέρνησης σε συνασπισμό με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην νεοφιλελεύθερη και πολεμοκάπηλη πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα εργάστηκε πολύ σκληρά για να αναχαιτίσει την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που χαρακτηρίζεται από την παράλογη γενίκευση της «ατομικής ευθύνης», τον νόμο της ζούγκλας με την λογική θηρευτή-θηράματος και τη μεγιστοποίηση των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών σε βάρος της ζωής του λαού.

Παρόλο που η Ιαπωνία έχει το Σύνταγμα με το παρατσούκλι «Σύνταγμα της Ειρήνης» που την δεσμεύει να αποκηρύξει κάθε πόλεμο, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Σούγκα ανάμεσα στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και το Κομέιτο την ποδοπατά, στοχεύοντας «στην κατοχή της δυνατότητας επίθεσης κατά εχθρικών βάσεων», με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στην σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας να συνιστούν μια πραγματικότητα.

Ως το μοναδικό πολιτικό κόμμα στην Ιαπωνία που έχει πολεμήσει ενάντια επιθετικούς πολέμους της Ιαπωνίας στο παρελθόν, το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την πλήρη εφαρμογή των ειρηνικών και δημοκρατικών διατάξεων του ισχύοντος Συντάγματος. Επίσης, το κόμμα εργάζεται σκληρά για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, απαιτώντας από την ιαπωνική κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει την Συνθήκη για την Απαγόρευση Πυρηνικών Όπλων (TPNW). Είναι μια υπόθεση που με αφορά και προσωπικά, ως κόρη θύματος της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι.
Θα καταβάλλουμε τις περισσότερες προσπάθειες για να μετατρέψουμε την Ιαπωνία σε μια χώρα όπου η ζωή, η υγεία, η ατομική και συλλογική αξιοπρέπεια εκτιμώνται πολύ περισσότερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

ΣΥΡΙΖΑ: Και επισήμως υποψήφιος για Πρόεδρος ο Απόστολος Γκλέτσος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα