ΑΘΗΝΑ
01:52
|
05.12.2023
Ταμασού Ησαϊας: "Συγχύσαμε την Ιστορία και Θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την εξωτερική πολιτική των κρατών".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναλυτικός και ακριβής, ειδικά στα περί του Ουκρανικού σχίσματος, που έχει διχάσει και την εκκλησία της Κύπρου, ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας , σε συνέντευξή του στον ιστότοπο romfea.gr .

Στη συνέντευξη, ο Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος, υπενθυμίζουμε, είχε δεχθεί και προσωπικές επιθέσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, μετά την πραξικοπηματική ενέργεια του τελευταίου να μνημονεύσει τους σχισματικούς, κάνει λόγο για “προβληματικές σχέσεις” του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας, τις οποίες βλέπει πίσω από το σχίσμα. Μιλά επίσης για “κοινή πλατφόρμα συμφερόντων για κοινούς, αλλά και διαφορετικούς λόγους μεταξύ δυτικών Κυβερνήσεων και Οικουμενικού Πατριαρχείου”, φωτογραφίζοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ και τον ρόλο τους στη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δίνοντας όμως και μία οικονομική πλευρά, καθώς τονίζει ότι στις ΗΠΑ, “λόγω του απόδημου Ελληνισμού .. βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο εύπορο ποίμνιο” άρα και “οι χρηματοδοτήσεις και διασυνδέσεις” του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί βλέπει και τη μετατροπή “μιας θρησκευτικής διαφοράς σε γεωστρατηγική θρησκευτικού χαρακτήρα διένεξη”.

Στην προσπάθεια των δυτικών να πλήξουν την Ορθοδοξία, βλέπει, ως αιτία, την Αμερικάνικη πολιτική δαιμονοποίησης του Πούτιν, και θεωρεί ότι “θυματοποιείται το Πατριαρχείο Μόσχας γιατί οι Δυτικοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιεί την Ορθόδοξη Πίστη του για να τους ανταγωνιστεί στις Ορθόδοξες χώρες”. Είναι λοιπόν “τα διεθνή συμφέροντα [που] αντιλαμβάνονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως τον αρχηγό όλων των Ορθοδόξων θρησκευτικών προκαθημένων, τον οποίο όλοι οφείλουν να ακολουθούν, ακόμη και οι Ρώσοι”.

“Συγχύσαμε την Ιστορία και Θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την εξωτερική πολιτική των κρατών, με αποτέλεσμα το μέλλον για την Ορθόδοξη Ενότητα να διακυβεύεται σοβαρά”, αναφέρει, μάλιστα, τονίζοντας ότι “στη διεθνή διπλωματία επικρατούν τα συμφέροντα” αλλά στην Εκκλησία οφείλει “η αλήθεια του Ευαγγελίου, οι Ιεροί μας Κανόνες και Παράδοση [να] είναι μονόδρομος … σε αντιπαράθεση ακόμη και με τις εθνικές μας κυβερνήσεις”.

Καταλήγοντας, ο μητροπολίτης Ταμασού, τονίζει ότι “η επιλεκτική και μεροληπτική στάση” της Δύσης, που σιωπά και παραγνωρίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα των 13 εκατομμυρίων Ορθοδόξων της Ουκρανίας, θα οδηγήσει στη διαίρεση Συνόδων των τοπικών Εκκλησιών και “με την πολιτική του διαίρει και βασίλευε δια πολιτικών πιέσεων” θα προχωρήσει η αναγνώριση των σχισματικών, όπως, άλλωστε, εμμέσως δήλωσε ο σχισματικός Επιφάνιος πρόσφατα. “Όλα αυτά προδιαγράφουν μια τραγική εικόνα για το μέλλον της ενότητας της Ορθοδοξης Εκκλησίας”, επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι ο εθνοφυλετισμός είναι καταδικασμένος ως αίρεση.

Τέλος, προσυπογράφοντας τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, καταλήγει στην ανάγκη σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου για το ζήτημα, ενώ απαντά και επί του προσωπικού σε όσες αήθεις επιθέσεις έχει δεχθεί.

Ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μπορείτε να βρείτε εδώ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ σε βρετανικό πυρηνικό σταθμό

Τα παιδιά της Ελλάδας ζωγραφίζουν για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Φαρ Ουέστ …σε Νέα Κίο και νοσοκομείο Ναυπλίου

Κατάσκοπος της Κούβας, για 40 χρόνια, Αμερικανός πρέσβης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα