ΑΘΗΝΑ
19:41
|
26.04.2024
Kατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν το PKK και το συριακό παρακλάδι τους YPG.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τις ότι στηρίζουν το PKK και το συριακό παρακλάδι τους YPG.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσoυν να στηρίζουν “τρομοκράτες” που “βρίσκονται πίσω από τους Κούρδους που σκότωσαν Τούρκους στρατιώτες στο Ιράκ”. 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην επιχείρηση ”Claw Tiger-2”, κατά την οποία σύμφωνα με κουρδικές και άλλες πηγές, δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις πρώτες συγκρούσεις κατά την επίθεση που οργάνωσε ο τουρκικός στρατός εναντίον του Γκάρε στις 10 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, οι κουρδικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι κρατούν αιχμαλώτους 2 υψολόβαθμα στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και πολλούς αστυνομικούς και στρατιώτες.

Στις μάχες έχουν σκοτωθεί 48 Κούρδοι αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χουλουσί Ακάρ, Τούρκοι στρατιώτες ανακάλυψαν 13 πτώματα σε σπηλιά στο βόρειο Ιράκ, όπου η Αγκυρα πραγματοποιεί από την Τετάρτη στρατιωτική επιχείρηση κατά του PKK,

Νωρίτερα χθες, το PKK απέρριψε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Χουλουσί Ακάρ. Η στρατιωτική πτέρυγα του HPG ανέφερε ότι μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών τουρκικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στα δύο μέρη.

Σήμερα, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους που είχαν απαχθεί, ανάμεσά τους, στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, σε σπηλιά του βορείου Ιράκ,

Οι Κούρδοι αυτονομιστές επέρριψαν την ευθύνη για τους θανάτους προσωπικά στον κ. Ακάρ, υποστηρίζοντας πως έδωσε προσωπικά τη διαταγή για την έναρξη της επιχείρησης εναντίον τους.

Στη συνέχεια η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε “σθεναρά τη δολοφονία 13 Τούρκων που είχαν απαχθεί στο βόρειο Ιράκ” την ευθύνη για την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ερντογάν χαρακτήρισε “αστεία” την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών.

“Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την εκτέλεση Τούρκων πολιτών από το PKK στο βόρειο Ιράκ είνα γελοία. Ισχυρίζονται ότι δεν στηρίζουν το PKK, αλλά το κάνουν σίγουρα” στηλίτευσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Sabah.

“Το αίμα αθώων ανθρώπων που μαρτύρησαν στο βόρειο Ιράκ είναι στα χέρια εκείνων που στηρίζουν και δείχνουν συμπάθεια στους τρομοκράτες του PKK” τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη “σφαγή πολιτών από το PKK”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης έντονα τη Δευτέρα τη Δύση για τα “διπλά της πρότυπα” και την “επιλεκτική προσέγγιση” στην τρομοκρατία.

Σημειώνεται ότι το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ από άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος και η Ελβετία όχι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα