ΑΘΗΝΑ
00:00
|
05.12.2023
Σε φάση έκρηξης βρίσκεται ξανά το ηφαίστειο Φουέγο που βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Γουατεμάλα ανέφερε ότι τo ηφαίστειο Φουέγο, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, εισήλθε εκ νέου σε φάση έκρηξης, σύμφωνα με την εφημερίδα Prensa Libre.

Από τον κρατήρα ρέει λάβα που έχει φθάσει σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. Παράλληλα εκλύεται ηφαιστειακή τέφρα φθάνοντας πλέον σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων. Η υπηρεσία Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED) προέτρεψε τους κατοίκους των κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στον κρατήρα να απομακρυνθούν.

Τον Ιούνιο του 2018, την τελευταία φορά που ξέσπασε το ηφαίστειο, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι.

Το Volcan de Fuego, Ηφαίστειο της Φωτιάς) είναι ενεργό στρωματοηφαίστειο στη Γουατεμάλα. Βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, κοντά στη πόλη Αντίγουα. Έχει ύψος 3.763 μέτρα, δηλαδή είναι από τα ψηλότερα ενεργά ηφαίστεια της Γουατεμάλας.

Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 60 εκρήξεις τα τελευταία 500 χρόνια και είναι το πιο ενεργό ηφαιστείο της Κεντρικής Αμερικής. Είναι μέρος μιας ομάδας ηφαιστείων που περιλαμβάνει τα Ακατενάνγο, Πακάγια και Βολκάν ντε Άγουα.

Το Φουέγο και το Ακατενάνγκο θεωρούνται ότι αποτελούν ένα σύνθετο ηφαίστειο, στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης η δεύτερη κορυφή του Ακατενάγκο, Γιεποκάπα (Yepocapa), και το Μεσέτα, μια παλιά ηφαιστειακή φλέβα του Φουέγο με το οποίο μοιράζονταν το ίδιο θάλαμο μάγματος.

Πηγή: TASS, AP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ σε βρετανικό πυρηνικό σταθμό

Τα παιδιά της Ελλάδας ζωγραφίζουν για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Φαρ Ουέστ …σε Νέα Κίο και νοσοκομείο Ναυπλίου

Ισραηλινο-παλαιστινιακές κόντρες στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα