ΑΘΗΝΑ
02:14
|
25.04.2024
487 άτομα, κυρίως κυβερνητικά στελέχη, φέρονται να παραβίασαν τη σειρά προτεραιότητας για το εμβόλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Περού, Φρανσίσκο Σαγάστι, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 487 άτομα εμπλέκονται στο σκάνδαλο με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, ανάμεσά τους δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί αξιωματούχοι. Όλοι τους κατηγορούνται για αντικανονικό εμβολιασμό παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας των ευπαθών κι άλλων ομάδων.

“Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις ανάρμοστες ενέργειες δεν θα έχουν θέση στην κυβέρνησή μου”, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Περού. Ο κατάλογος με τα ονόματα των ατόμων που έλαβαν πρόωρα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα παραδοθεί στο γραφείο του Γενικού Ελεγκτή του κράτους, στην Εισαγγελία Εφετών, στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και στην επιτροπή ερευνών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ανοίξει έρευνα για διοικητικές και ποινικές ευθύνες σε βάρος των εν λογω ατόμων.

Στο μεταξύ πριν από δύο ημέρες την παραίτησή της για το εν λόγω σκάνδαλο υπέβαλε άλλη μία υπουργός της κυβέρνησης του Φρανσίσκο Σαγάστι. Πρόκειται για την υπουργό Εξωτερικών Ελισαμπέτ Αστέτε, η οποία παραδέχθηκε ότι διέπραξε “βαρύ σφάλμα”, εμβολιαζόμενη κατά του νέου κορονοϊού στις 22 Ιανουαρίου, πριν από τις ομάδες που έπρεπε να ανοσοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

Το περασμένο Σάββατο, ο κ. Σαγάστι ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση της υπουργού Υγείας, Πιλάρ Μασέτι, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα, ο οποίος καθαιρέθηκε στις 9 Νοεμβρίου μετά από καταγγελίες για διαφθορά, εμβολιάστηκε κρυφά μαζί με τη σύζυγό του, προτού να είναι διαθέσιμο εμβόλιο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ομάδες προτεραιότητας. Η Πιλάρ Μασέτι — η οποία ήταν επίσης υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του κ. Βισκάρα — παραιτήθηκε μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Ο Μαρτίν Βισκάρα ισχυρίστηκε ότι δεν παρέκαμψε τη σειρά προτεραιότητας, αλλά συμμετείχε σε κλινική δοκιμή, εξήγηση που αμφισβητείται από τα περουβιανά ΜΜΕ. Ο γενικός εισαγγελέας του Περού ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη κινηθεί οι νομικές διαδικασίες για την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου του Περού.

Το Περού, μια χώρα με 33 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πάνω από 1,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και περισσότερους από 43.000 θανάτους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν προτεραιότητα στην προσπάθεια εμβολιασμού.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος Φρανσίσκο Σαγάστι έλαβε το πρώτο του εμβόλιο την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού σε αυτό που το γραφείο του χαρακτήρισε ως κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να ενθαρρύνει τους Περουβιανούς να κάνουν το εμβόλιο. Το ονόμασε «την καλύτερη ασπίδα» ενάντια στην ασθένεια. Εκτός από το εμβόλιο της Sinopharm, το Περού έχει υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca.

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα