ΑΘΗΝΑ
01:34
|
17.04.2024
Το κέρδος των εταιριών ηλεκτρισμού εξηγεί μεταξύ άλλων τα διαρκή μπλακ-άουτ με φόντο τις χιονοθύελλες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τελικά φαίνεται πως δεν είναι μόνον ελληνικό “προνόμιο” οι ελλείψεις μέτρων θωράκισης των υποδομών ηλεκτροδότησης απέναντι σε ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα λόγω κόστους.

Στο Τέξας, μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ που πλήττεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας από δριμύ ψύχος και χιονοθύελλες, υπάρχουν περίπου 2,7 εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν μείνει δίχως ηλεκτρικό ρεύμα ή μένουν για ώρες δίχως ηλεκτροδότηση.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως πρόκειται για την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ σε παραγωγή Ενέργειας από την αξιοποίηση πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς σε σημερινή ανταπόκρισή του από το Τέξας, η απορρύθμιση της αγοράς Ενέργειας από το 2002 αποκαλύπτει ελλείψεις και ανεπάρκειες ετών όσον αφορά μέτρα πρόληψης.

Αυτό σε συνδυασμό με τη συνήθη τακτική των ιδιωτικών εταιριών ηλεκτρισμού να θυσιάζουν την παροχή προσιτής και αξιόπιστης ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές ώστε να εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη εξηγεί γιατί σήμερα πάνω από 2,7 εκατομμύρια νοικοκυριά παλεύουν να επιβιώσουν απέναντι σε θερμοκρασίες 9 ή και 18 βαθμών Κελσίου υπό του μηδενός!

Στη χειρότερη μοίρα όλων είναι βεβαίως οι άστεγοι, που πασχίζουν να επιβιώσουν μετατρέποντας τις σκηνές τους…σε ιγκλού.

Image

Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ERCOT που αποφασίζει το ανεβοκατέβασμα των “διακοπτών παροχής ρεύματος” στα νοικοκυριά αποποιείται τις ευθύνες μεταφέροντάς τες (κατά την συνήθη τακτική…) “στα ακραία καιρικά φαινόμενα”.

Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές αμφισβητούν τις δικαιολογίες της εταιρίας για τις απροειδοποίητες πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι για την κατάντια αυτή δεν φταίει μόνο το πολικό ψύχος αλλά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν έγιναν οι απαραίτητες επενδύσεις σε έργα “θωράκισης” των υποδομών σε αγωγούς φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος απέναντι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η δικαιολογία; Οι χιονοθύελλες και οι παγετοί είναι ασυνήθιστες σε πολιτείες όπως το Τέξας.

Να, όμως, που τελικά πρέπει να θωρακίζονται οι υποδομές και για ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα