ΑΘΗΝΑ
20:48
|
21.05.2024
Η ηγεσία του κόμματος διευκρίνισε πως ο ρόλος των γυναικών του κόμματος θα περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή.
Toshihiro Nikai, secretary general of the Liberal Democratic Party (LDP), speaks during a news conference at the party's headquarters in Tokyo, Japan, on Tuesday, Sept. 1, 2020. Leaders of Japan’s ruling LDP met Tuesday to formulate rules for a vote to replace Prime Minister Shinzo Abe, a process that will go a long way in determining who comes out on top. Photographer: Akio Kon/Bloomberg
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυρίαρχο στα πολιτικά πράγματα της Ιαπωνίας, Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, αποφάσισε να επιτρέψει την παρακολούθηση των κομματικών συνεδριάσεων από γυναίκες βουλευτές για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο 82χρονος ηγέτης του κόμματος, Τοσιχίρο Νικάι, σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως ακούει με προσοχή την κριτική που ασκείται στην ηγεσία της παράταξης και η απόφαση για την παρουσία γυναικών ανταποκρίνεται στην ανάγκη να καμφθεί το ανδροκρατούμενο Eκτελεστικό Γραφείο.

“Είναι σημαντικό να καταλάβουν τι είδους συζητήσεις γίνονται” είπε ο Νικάι, αναφερόμενος στις γυναίκες του κόμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιαπωνικών εφημερίδων η κομματική ηγεσία (αποφασίζοντας να μην το παρακάνει με τις αλλαγές) διευκρίνισε πως ο ρόλος των γυναικών του κόμματος θα περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Νικέι επικαλείται πληροφορίες κοντά στην κυβέρνηση οι οποίες κάνουν λόγο για διακοσμητικό ρόλο των γυναικών βουλευτών, αφού δεν θα έχουν δικαίωμα λόγου κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιαπωνία κατατάσσεται 121η χειρότερη χώρα στον κόσμο (ανάμεσα σε 153) όσον αφορά στον δείκτη χάσματος μεταξύ των φύλων.

Το ζήτημα της εξαιρετικά δυσμενούς θέσης των γυναικών στην ιαπωνική κοινωνία και της μηδαμινής τους παρουσίας σε κέντρα λήψης αποφάσεων τέθηκε πάλι στο προσκήνιο μετά την σεξιστική δήλωση του πρόεδρου της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 πρώην πρωθυπουργού, Γιοσιχίρο Μόρι, ότι «οι γυναίκες με την πολυλογία τους τραβούν σε μάκρος τις συνεδριάσεις».

Η συγκεκριμένη δήλωση οδήγησε στην παραίτηση του Μόρι και την αντικατάστασή του κατά πάσα πιθανότητα από την Σέϊκο Χασιμότο, υπουργό των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και Ολυμπιονίκη στα 1.500 μέτρα του πατινάζ ταχύτητας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αλμπερτβιλ (1992).

Πήγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Διακήρυξη χωρών και εταιριών στη Σεούλ για την ασφάλεια Τεχνητής Νοημοσύνης

Αλβανία: Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού

Σφοδρές αντιδράσεις από Νετανιάχου και Γκάλαντ για την πρόταση του εισαγγελέα Χαν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα