ΑΘΗΝΑ
22:54
|
27.06.2024
Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη η δίκη του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, του αληθινού ήρωα της διάσημης χολιγουντιανής ταινίας “Hotel Rwanda”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη σε δικαστήριο της πρωτεύουσας της Ρουάντας, Κιγκάλι, η δίκη του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, του αληθινού ήρωα της διάσημης χολιγουντιανής ταινίας “Hotel Rwanda”, στην οποία παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που έσωσε τις ζωές 1.200 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του ’94 στην αφρικανική χώρα. 

O Ρουσεσαμπαγκίνα, σκληρός επικριτής του επί μια εικοσαετία προέδρου της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, παρουσιάστηκε σήμερα με την χαρακτηριστική ενδυμασία ροζ χρώματος των κρατουμένων ενώπιον του δικαστηρίου. Αντιμετωπίζει εννέα συνολικά κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες η σύσταση ένοπλης οργάνωσης, η συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Σε βάρος του 66χρονου Ρουσεσαμπαγκίνα εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης με σοβαρές κατηγορίες για εγκλήματα, μεταξύ των οποίων τρομοκρατία, εμπρησμός, απαγωγή και δολοφονία, που διαπράχθηκαν εναντίον άοπλων, αθώων πολιτών της Ρουάντας στην επικράτεια της χώρας, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.

Η οικογένεια του κατηγορούμενου ισχυρίζεται πως η υγεία του βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χαρακτηρίζουν τη δίκη παρωδία, υπενθυμίζοντας πως από το 2011, όταν και τέθηκε στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, υδέποτε απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες σε βάρος του. Ο ίδιος είχε αρνηθεί το σε βάρος του κατηγορητήριο και είχε κάνει λόγο για εκστρατεία σπίλωσης του ονόματός του.

Η ιστορία του “Hotel Rwanda”

Στην ταινία του 2004 “Hotel Rwanda” παρουσιάζεται η ιστορία του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ενός μεσοαστού της φυλής των Χούτου που ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα από την φυλή των Τούτσι. Σύμφωνα με την ταινία ο Ρουσεσαμπαγκίνα ως διευθυντής του ξενοδοχείου ‘Mille Collines’ στο Κιγκάλι χρησιμοποιείσαι τις γνωριμίες του και την επιρροή του για να δωροδοκήσει και να πείσει στρατιωτικούς αξιωματούχους να προστατεύσουν και να φυγαδεύσουν έως και 1.200 πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Ρουάντα.

Επιζώντες της γενοκτονίας στη Ρουάντα, μέλη της φυλής Ιμπούκα, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα υπερβάλλει για τον ρόλο που πραγματικά διαδραμάτισε στη διάσωση των προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο του. Πολλοί αποκαλούν τον Ρουσεσαμπαγκίνα τον “Αφρικανό Σίντλερ”, ενώ η κυβέρνηση της Ρουάντας επίσης αμφισβητεί την ιστορία και τη δική του εκδοχή των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Στην ταινία ο Αμερικανός ηθοποιός Ντον Τσιντλ είναι αυτός που υποδύεται τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα