ΑΘΗΝΑ
02:39
|
20.04.2024
Τονίζει ότι δεν διευκολύνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων εν αναμονή των διερευνητικών επαφών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Είναι αχρείαστη και δεν διευκολύνει την βελτίωση” των ελληνο-τουρκικών σχέσεων η αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, λίγη ώρα μετά την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στην επιλογή των τουρκικών αρχών να δώσουν εντολή για τον απόπλου του Τσεσμέ “την ώρα που η Ελλάδα περίμενε να ξεκινήσει ο 62ος των διερευνητικών επαφών”.  Επέμεινε δε ότι οι “διερευνητικές επαφές” Αθήνας-‘Αγκυρας είναι “άτυπες συνομιλίες”.

Το πρωί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην νέα τουρκική NAVTEX προχωρώντας σε διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας πως είναι “άκυρη και παράνομη”.

“Πρόκληση υψίστης σημασίας”

Νωρίτερα ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας σε κρητικό ραδιοσταθμό σχολίασε τον απόπλου του Τσεσμέ “πρόκληση υψίστης σημασίας”, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ” και να κάνει σαφές ότι με τις σχεδιαζόμενες έρευνες του τουρκικού σκάφους επιχειρείται παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και επομένως των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα για το «Τσεσμέ»

Ανέφερε δε ότι σε περίπτωση που οι τουρκικές αρχές δεν ανακαλέσουν την απόφαση για τις έρευνες των σκαφών , η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να ματαιώσει τον 62ο γύρο “διερευνητικών επαφών” στην Αθήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα