ΑΘΗΝΑ
11:31
|
27.04.2024
Παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, διάβημα διαμαρτυρίας για την έξοδο του ωκεανογραφικού "Τσεσμέ" στο Αιγαίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση τουρκικής NAVTEX για το ωκεανογραφικό “Τσεσμέ” προβαίνει η Αθήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.

Το διάβημα, παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη την τουρκική Navtex για ερευνητικές εργασίες από σήμερα μέχρι τις 2 Μαρτίου καθώς, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή.

Περίπου στις 11 το πρωί της Πέμπτης το “Τσεσμέ” απέπλευσε από τη βάση του στην Κωνσταντινούπολη και κατά πληροφορίες κινείται στα Στενά του Βοσπόρου. Το ερώτημα τώρα είναι αν το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ θα πλεύσει προς την περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου.

Σύμφωνα επίσης με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε σε προφορικό διάβημα για την έξοδο του “Τσεσμέ” στο Αιγαίο.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς, όμως, να έχει λάβει ακόμα απάντηση. Πάντως, προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει, ακόμα, προτείνει ημερομηνία σύγκλησης της Ατυπης Πενταμερούς, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.


Το υδρογραφικό πλοίο “Τσεσμέ” σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, μέχρι και τις 2 Μαρτίου θα βρίσκεται στα διεθνή ύδατα του κεντρικού Αιγαίου διεξάγοντας έρευνες από τη Λήμνο μέχρι τη Σκύρο.

Το “Τσεσμέ” ακολουθεί τον κύκλο των προκλητικών ενεργειών του “Oruc Reis” κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2020.

Η τουρκική Navtex για το”Τσεσμέ” έρχεται παραμονές της υποβολής της αναμενόμενης πρότασης από την ελληνική πλευρά για τον καθορισμό της ημερομηνίας επανάληψης αυτής της φάσης των διερευνητικών επαφών, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί η παραληρηματική έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών όταν δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον προκαλεί και άρα δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του.

Η οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου δημοσιοποιήθηκε μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο όπου επανέλαβε ότι τόσο η ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχονται τη σύσταση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα